Українцям дозволили не платити за захист своїх прав

12 Квітня 2018 21:05

Верховний суд вважає, що розгляд у всіх судових інстанціях повинно вважатися єдиним процесом.

Українці не повинні платити судові збори у всіх судових інстанціях, якщо їх суперечки стосуються питання захисту прав споживачів. Про це йдеться в постанові Великої палати Верховного суду у справі №761 / 24881/16-ц, яке присвячене тяжбі людини (споживача фінансових послуг) з Імекс-банком.

Новини України: Українцям дозволили не платити за захист своїх прав

«Старий склад Верховного суду України в кінці минулого року видав абсолютно інше тлумачення. У його рішенні говорилося, що безкоштовно (без сплати судового збору) повинні розглядатися споживчі спори лише в судах першої інстанції, тобто в районних судах. Якщо справа йде на апеляцію, то людині вже потрібно платити. На цьому захлиналося безліч позовів, оскільки у людей просто не було коштів для продовження суперечок. Вони автоматично програвали, а перемагали підприємства, фінансові можливості яких значно більші. Нове ж рішення ВС відновлює надію населення на захист своїх базових прав. До речі, в цю категорію потрапляють і суперечки людей з Фондом гарантування вкладів фізосіб, що дасть можливість запобігти масові порушення з боку ФГВФО », – зазначив у розмові старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.

Пояснюючи своє рішення, Верховний суд зазначив, що пільга зі сплати судового збору повинна працювати, оскільки розгляд позову «є єдиним цивільним процесом, завданням якого є справедливий розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушеного права».

Читать полностью на http://eizvestia.com/uk/news_politics-ukr/full/1104-novini-ukraini-ukraincyam-dozvolili-ne-platiti-za-zaxist-svoix-prav