Інфляція та неузгоджені дії органів держуправління – Данилишин

15 Квітня 2018 21:36
Інфляція часто виникає через неузгоджені дії органів держуправління - Данилишин

В українських умовах інфляція часто виникає через неузгоджені дії органів держуправління- голова Ради НБУ, академік НАН України Богдан Данилишин.

Так, за його словами Нацбанк дає не кращи прогнози інфляції, однак в практиці світових Центробанків помилкові прогнози щодо цінової динаміки зустрічаються приблизно з тією ж частотою, що і вдалі.

 Станом на середину 2017 року 40% країн, які відносяться до числа малих відкритих економік (Україна – в їх числі), не досягли своїх економічних цілей.

«Достовірність прогнозів наших умовах апріорі знаходиться під сумнівом (втім, є деякі сумніви і в прогностичних здібностях відповідних фахівців НБУ). Тому вони не завжди можуть служити якісною базою для прийняття рішень… Стабілізація інфляції на низькому рівні зовсім не гарантує досягнення цих цілей».

Нагадаймо, 12 квітня правління НБУ прийняло рішення зберегти облікову ставку на рівні 17% річних. За даними Нацбанку, після чотирьох підвищень облікової ставки, монетарні умови наразі є достатньо жорсткими задля забезпечення зниження інфляції до цільових показників.

Прогноз споживчої інфляції Центробанк залишив незмінним. Так, вона знижуватиметься і досягне цільового рівня у середині наступного року. В цьому році споживча інфляція уповільнюватиметься до 8,9% в грудні.

Джерело: MIND UA