Що таке помісна церква ?

18 Квітня 2018 10:05

pilgrimage.in.ua

Що таке помісна церква?

Помісна церква — це об’єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави і зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

Як ставляться українці до ідеї об’єднання церков?

Станом на 2015 рік, як свідчать опитування  більшість українців відносило себе до Православної церкви Київського патріархату — 44%. Водночас до Православної церкви Московського патріархату віднесли себе 21% вірян, до Української греко-католицької — 11%.

Створення єдиної незалежної української православної церкви, згідно з даними соціологічних опитувань 2017 року, підтримують майже 40% українців, 18% — проти цієї ініціативи, а 23% заявили, що їм байдуже.

Церква донедавна була лідером у рейтингу довіри українців. Від 2017 року, із 64,4% вона поступилася місцем лише волонтерським організаціям (їм довіряють 66,7% опитаних). На третьому місці — Збройні сили (57,3%).

Як українські церкви можуть об’єднатися

Щоб утворити помісну церкву, має бути звернення від ієрархів українських православних церков про те, що вони готові об’єднатися. Відтак долю церкви вирішує вже Вселенський Патріарх.