“Уряд не зацікавлений у міцній гривні”

18 Квітня 2018 13:38

navkolonas.com

Торги на міжбанківському валютному ринку сьогодні помітно пожвавилися. Було зареєстровано 608 угод на 431 млн доларів. Зранку середньозважений курс встановився на рівні 26,05 грн/$, але до кінця дня долар відібрав у гривні ще три копійки. Отже, завтра Нацбанк знову встановить офіційний курс 26,08 грн/$. Долар на міжбанку зміцнився на дві копійки як у купівлі (26,07 грн/$), так і в продажу (26,10 грн/$), а от євро “схуднув” на дві копійки (32,24/32,27 грн/євро). Готівковий “зелений” кантори продають клієнтам по 26,20 грн/$, здати валюту можна по 25,95 грн/$, євро — по 32,45 та 31,90 грн/євро відповідно.

З початку року бачимо коливання курсу в широкому діапазоні – від 25 до 27 гривень за долар. Суттєве зміцнення курсу гривні, наприклад, до 23 чи 24 гривень за долар – малоймовірне. На це є кілька причин.

Посівна практично завершилася, надходження валютної виручки до України кардинально зменшилися, оскільки зараз немає великої необхідності закуповувати аграріям паливно-мастильні матеріали.

По-друге, Україна, як була, так і залишається експортно-орієнтованою, виробники зацікавлені у девальвації гривні в розумних межах (принаймі у межах інфляції), щоб компенсувати витрати на оплату праці.

Співпраця із міжнародними донорами заморожена. І хоча Євросоюз підтвердив, що планує цього року надати нам фінансову допомогу для розбудови державних інституцій та боротьби з корупціє, але поки не почнемо працювати з МВФ, впевнений, ніхто нічого нам не позичить. Чутимемо лише обіцянки.

Тобто маємо об’єктивні чинники, які тиснуть на гривню і не дають їй зміцнится. Зрештою, сильна гривня заважає уряду виконувати бюджет. Він не зацікавлений у міцній гривні, тому рано чи пізно почне девальвацію, і на кінець року вийдемо на показники, закладені в головному кошторисі, – 30,1 грн за долар. Хоча на користь гривні може спрацювати наближення виборчої кампанії, яка, судячи з того, як часто обличчя наших очільників з’являються на телеекранах, вже почалася.

Джерело: expres.ua