Сто днів Межівської ОТГ на Дніпропетровщині

19 Квітня 2018 09:34
Сто днів Межівської ОТГ на Дніпропетровщині: що зроблено?

Європейський і світовий досвід свідчить: місцеві проблеми можна ефективно вирішувати лише на місцевому рівні. Держава ніколи не дійде до проблем кожного села чи міста, кожної вулиці чи двору. В Україні вже третій рік йде процес об’єднання територіальних громад. Лише на Дніпропетровщині вже функціонує 56 об’єднаних громад, і це – лише початок. 

Сто днів. Саме стільки 22 об’єднані територіальні громади Дніпропетровщини живуть і діють в нових умовах за новими правилами. На сьогодні всі новостворені ОТГ регіону прийняли бюджети і працюють над виконанням розроблених програм. Серед найбільш нагальних проблем ОТГ області: ремонт навчальних закладів, опалювальних систем, ремонт доріг та відновлення водопостачання. Загалом реформа децентралізації в Україні, велику допомогу в реалізації якої надає ЄС, вже демонструє разючі успіхи, хоча ще й залишається багато чого зробити.

У жовтні та грудні минулого року було утворено 22 об’єднані територіальні громади. Наразі у Дніпропетровщині функціонує вже 56 ОТГ, і у кінці квітня до цієї команди долучаться ще 4 громади. Зазначу, що 56 ОТГ цьогоріч реалізують 3,5 млрд грн, з них 1,3 млрд грн – бюджет новостворених громад, які на ці кошти планують втілити у життя близько 300 інфраструктурних проекти, які спрямовані на посилення спроможностей громад та підвищення до європейського рівня якості надання послуг населенню.

Окрім того, новостворені ОТГ за 100 днів своєї роботи взяли на свій баланс 116 об’єктів, які раніше знаходилися у комунальній власності. Також за рішенням Уряду цьогоріч в Україні розпочався процес передачі землі поза межами населених пунктів у власність об’єднаних територіальних громад. І перші три громади Дніпропетровщини, які взяли на свій баланс землі – це новостворені ОТГ.

Новостворені ОТГ взялим на свій баланс школи, садочки, клуби, спортивні об’єкти, музичні та мистецькі заклади. Тепер їм залишається прийняти на свій баланс всього 94 заклади. Тобто за сто днів вони виконали більше піврічного плану своєї роботи. А тією землею, якою раніше розпоряджався Держгеокадастр, наразі вже розпоряджатимуться громади. Це – ще одні позитивні наслідки реформи децентралізації. У свою власність землі взяли Верхньодніпровська, Петриківська та Китайгородська ОТГ. Також в цьому році почалася реалізація медичної реформи. В області буде будуватися 18 амбулаторій сучасного європейського типу. Шість з яких – у новостворених ОТГ.

Загалом сто днів це замало для реалізації глобальних планів, але достатньо для того, щоб маленькими кроками розпочати їхнє втілення. Що означають ці сто днів для Межівської об’єднаної територіальної громади презентував Володимир Зражевський, голова громади.

Межівська ОТГ  об’єднала дві селищні та п’ять сільських рад. Відповідальність за своє нинішнє і майбутнє життя взяли на себе 15,7 тис. громадян. Територія громади – 63 тис. квадратних кілометрів, що охоплюють 30 населених пунктів, відстань до найвіддаленішого – близько 30 кілометрів. Бюджет ОТГ становить 108 мільйонів гривень, з них власних надходжень – близько 56 мільйонів гривень.

З моменту об’єднання майже одразу містяни відчули перевагу реформи децентралізації – у місцеві бюджети надійшло у 5 разів більше доходів. За короткий час ОТГ досягла неабияких успіхів, зокрема, ремонтуються клуби та школи, масштабно реконструюються дороги, також вкладаємо кошти у дитячий спорт, мистецтво та дозвілля. У наших населених пунктах немає жодної вулиці, де б не йшли ремонтні роботи. Це і асфальтування доріг, і освітлення, і каналізація. На найбільш рухомих перехрестях за кошти селища встановлено чотири сонячні панелі, які забезпечують нічне освітлення пішохідного переходу і сигнального попереджувального світлофору. Діяльність розгорнута неабияка”, – розповів Володимир Зражевський.

Справжня гордість новоствореної ОТГ – сучасний Центр з надання адміністративних послуг. У ЦНАПі надають 145 адмінпослуг. Серед них – прописка й виписка, довідка про склад сім’ї, дозвіл на виготовлення проекту землеустрою, реєстрація нерухомості, отримання матеріальної допомоги й субсидії та інші.

З відкриттям ЦНАПу ми хотіли змінити психологію підходів надання адмінпослуг. Сьогодні громади мають йти до людей з цими послугами. Для цього ми створили всі умови: ЦНАП обладнаний найсучаснішим обладнанням, яке допоможе вчасно і якісно надати послуги. І головне – жодної умови для корупції”, – розповів Володимир Зражевський.

Громада за власний кошт не лише відремонтувала приміщення, обладнала ЦНАП меблями, технікою, а й придбала інноваційний мобільний кейс. Тих, хто через стан здоров’я не в змозі дістатися до Центру обслуговують на дому.

“Мобільний центр надання адмінпослуг – популярна послуга у Європі. Він являє собою компактний кейс із ноутбуком, принтером, сканером і модемом. Зв’язок забезпечує 3G-інтернет. Кейс розрахований на шість годин автономної роботи. Наша ОТГ дуже велика, і коли ми приїхали до бабусі, якій добиратися до ЦНАПу треба було б 30 кілометрів, вона не могла повірити, що отримати довідку можна на дому та ще й безкоштовно. Ми робили всі зусилля, аби дійти до кожного громадянина, – розповів Межівський селищний голова Володимир Зражевський.

Через масштаби ОТГ мешканцям об’єднання важко дістатися до центру – автобусне сполучення працює неефективно, тому громада розробила проект та запустила «соціальне таксі». Це нерегулярні перевезення, людей підвозять до закладів охорони здоров’я, адміністративного центру, соціальних та інших за мінімальні кошті.

“Пасажирські перевезення у межах районів є збитковими, тому громада ініціювала запровадження соціального таксі. Вартість поїздки складає 40 копійок за кілометр, тобто поїздка до найдальшого села за 30 км коштує 12 грн”, – розповів Володимир Зражевський.

Позитивний досвід децентралізації торкнувся й мережі освіти та охорони здоров’я. На території громади функціонують десять дошкільних навчальних закладів, 12 – загальноосвітніх та три – позашкільної освіти. За сто днів об’єднання у садочках відремонтували системи опалення, реконструювали частину приміщень, забезпечили новими меблями та ігровими посібниками, відкрили нові додаткові групи, придбали нове технологічне обладнання для харчоблоку, встановили нові дитячі майданчики.

“Загалом освітня сфера ОТГ охоплює 22 заклади освіти. Сфера охорони здоров’я – 8 ФАПів, 4 амбулаторії, 1 лікарня. За нинішніх часів майже неймовірно, але громада має 11 бібліотек та 10 будинків культури. Також межівчани отримали новий реконструйований стадіон, нові дозвільні та спортивні гуртки”, – повідомив голова ОТГ.

На перших успіхах в Межівська ОТГ не збираються зупинятися. Вже є плани на майбутнє. У громаді розмірковують над залученням інвестицій та розвитком місцевого бізнесу. Незабаром в управління Межівської об’єднаної територіальної громади буде передано  більше 12,5 тис. га сільськогосподарських угідь і у громаді вже зараз думають над тим, як нею розпорядитися. Також у раді розробляють проект, який дозволить поміняти існуючу систему водопостачання та налагодити водопстачання.

“Об’єднана териториторільна громада – це коли мешканці беруть на себе всю відповідальність за розбудову власного майбутнього. Потрібно лише трохи наполегливості, завзяття та натхнення. Немає ніякого великого начальника, який прийде і змінить життя на краще. Ні, є тільки власне бажання, ідеї та сили. Беріть і створюйте. Саме завдяки таким реформа, як децентралізація вже змінюється менталітет українців з пострадянського – хтось прийде і зробить, на справжній європейський – я візьму і зроблю”, – вважає голова Межівської ОТГ.

Межівська громада – одне з об’єднань в Україні, яке завдяки корисній реформі отримало ковток свіжого повітря та новий імпульс для життя. А таких сел в країні тисячі.

Тож сміливо можна робити висновок, що децентралізація — закономірна реформа, якщо країна обирає шлях прогресу. Польща, Словаччина, Литва, Латвія, Естонія, скандинавські країни — усі вони пройшли через таку реформу, що дало поштовх економіці, соціальному розвитку цих країн, особливо їхніх сільських територій.

Джерело: Дніпроград