Субсидії є несправедливими та принизливими для суспільства

3 Травня 2018 13:36

 

За останній рік українські газовидобувні компанії отримали близько 50-ти мільярдів прибутку. Натомість більш як 60% населення змушені просити абсолютно несправедливі та принизливі субсидії, адже не в змозі сплатити повну вартість комунальних послуг.

В Україні є дуже багато законів, які регламентують різні соціальні виплати. І завжди ця сфера була предметом маніпуляції тих, хто мав на той час право розподіляти гроші. На певному етапі це був Кабінет Міністрів, потім – народні депутати, місцеві ради і так далі.

Для того, щоб не відбувалося маніпуляцій, у 2000 -му році був прийняти Бюджетний кодекс, в якому визначили чіткі правила: якщо інфляція в країні більша, ніж 1% на місяць, то автоматично піднімається і розмір соціальних виплат.

Якщо в країні зростає вартість комунальних послуг, харчування і тому подібне, то повинна зростати і шкала, яка визначає прожитковий мінімум. Натомість зараз таке зростання відбувається без жодного підґрунтя через забаганку Прем’єр-міністра.

Субсидії, які зараз виплачують більш як 60% населення, є абсолютно несправедливими та принизливими.

За останній рік українські газовидобувні компанії отримали близько 50-ти мільярдів прибутку. Безумовно, ми маємо орієнтуватися на міжнародний ринок, але якщо в інших країнах не добувають газ, а в України є така можливість, то він не може скрізь коштувати однаково.

Відтак, у європейських країнах, де більш високий рівень життя, вартість газу у співвідношенні із доходами населення є набагато нижчою.

Джерело: zik.ua