Нові тарифи на вивіз сміття

5 Травня 2018 22:08
Послугу вивезення твердих побутових відходів хочуть винести в окремий рядок у формуванні тарифів і запровадити сміттєвий податок

Найближчим часом в Україні може з’явитися кілька нововведень, пов’язаних з утилізацією побутових відходів.

Держагентство з питань енергоефективності та енергозбереження виступило з пропозицією підвищити вартість вивезення сміття. Відзначається, що на сьогодні вартість цієї послуги складає в середньому 31 гривню на одну сім’ю. Якщо нововведення затвердять, то ця цифру можуть збільшити до 65 гривень. Але у відомстві трохи «пригальмували», адже плата за вивезення сміття потрапляє під субсидію. Які ж зміни чекають на пересічних українців?

 Тариф на сміття перерахують по-новому

Зміни торкнуться принципу нарахування плати за вивезення сміття. Зараз у багатьох містах цю послугу включено до плати за обслуговування будинку та нараховують на підставі кількості квадратних метрів у квартирі. Але в столиці, приміром, вирішили змінити цей принцип.

Раніше тариф з вивезення сміття розраховували з одного квадратного метра, але це не зовсім правильно. Адже сміття виробляють не метри, а люди. У місті багато випадків, коли прописана одна людина, а в квартирі  проживають п’ятеро або семеро.

Вважають, що послугу з вивезення сміття треба оплачувати за окремою квитанцією. При цьому на таку ж суму обіцяють зменшити платіжки за квартиру. Ніяких нових договорів жителям багатоповерхівок укладати не доведеться.

Для людей нічого не повинно змінитися.  Адже вивезення сміття – це колективна послуга, яку замовляє весь багатоквартирний будинок. Неможливо визначити, скільки конкретно викинули відходів з тієї чи іншої квартири. Тому ніяких нових договорів людям підписувати не потрібно.

Буде новий податок

Крім того, в парламенті вже другий рік лежить законопроект, за яким можуть запровадити в Україні новий податок на виробників і постачальників пакувальних матеріалів.

Обкладати сміттєвим збором запропонували кожен кілограм тари і матеріалів, які завдають шкоди навколишньому середовищу. Необхідність змін парламентарі пояснюють катастрофічною ситуацією з побутовими відходами, яка склалася в країні.

Вартість вивезення побутових відходів, яка зараз становить в середньому 31 гривню на сім’ю, пропонують збільшити до 65 гривень

Нардепи переконані, що проблему має вирішити бізнес. А бізнес, імовірно, перенесе фінансове навантаження на споживача, підвищивши ціни на товари. Наприклад, алюмінієва пивна банка важить близько 15 грамів. Виходить, покупець заплатить додатково 7 копійок у ціні продукту. З іншого боку, депутати впевнені, що додатковий збір буде “розганяти” інфляцію.

Депутати розрахували ставки, зважаючи на ступінь шкідливих властивостей пакувального матеріалу. Наприклад, з 1 кг картонної упаковки хочуть стягувати 1,47 грн., за склотару потрібно заплатити 0,63 грн./кг, за бляшані упаковки – 1,68 грн./кг. З екологічних і натуральних матеріалів передбачається утримувати по 0,84 грн. за 1 кг.

Найвищі податки можуть встановити для алюмінію і фольги – 4,62 грн./кг, пластмаси – 5,46 грн./кг, а також для комбінованих матеріалів – 6,18 грн./кг. Якщо законопроект отримає 226 голосів нардепів, то сміттєві ставки будуть індексувати щороку з урахуванням інфляції.


Скільки коштує вивезення сміття в різних країнах

Австралія

Середня ціна за комерційне вивезення кубометра сміття в Австралії вартує від 50 до 150 австралійських доларів. При цьому зазвичай ціна варіюється залежно від віддаленості житла до полігона, де утилізують сміття.

США

У цій країні вивезення сміття теж коштує досить дорого. При цьому в деяких містах, як і у нас, тариф залежить від розміру приміщення. Середньою ставкою за двокімнатну квартиру в Чикаго є 114 доларів на місяць.

Німеччина

У більшості німецьких міст, особливо в районах з малоповерхової забудовою, вартість вивезення ТПВ оцінюється за розміром контейнера, який використовують господарі будинку. У деяких містах рахунки сягають і 300 євро. Цікаво, що вивезення сміття проводять лише кілька разів на місяць і  якщо мешканці будинку «не поміщаються» в обраний ними контейнер, то утилізувати зайве сміття буде вкрай складно.

Канада

Подібна система діє і в Торонто. Є чотири основні типи сміттєвих контейнерів і плата за їхню експлуатацію безпосередньо залежить від обсягу. Величина цін при цьому дуже відрізняється – від 250 до 500 канадських доларів.

Джерело: pogliad.ua.