У країни немає стільки грошей, щоб виконати всі обіцянки влади

5 Червня 2018 23:10

 

Сьогодні «хотєлок» від політиків настільки багато, що не вистачить навіть кількох бюджетів України. Але ми не можемо підкріплювати ініціативи, які створені тільки заради піару.

Про це заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк у ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK.

«Ефективність моєї роботи як міністра фінансів на початку каденції була набагато вищою. Адже зараз, коли почався процес виборів, більше доводиться боротися з тим, щоб не «роздували» видатки бюджету.

І сьогодні «хотєлок» настільки багато, що не вистачить навіть кількох бюджетів. Але кошторис країни має певні можливості, а тому ми не можемо підкріплювати ініціативи, які створені тільки заради піару», – підкреслив Олександр Данилюк.

Відтак, пояснює міністр фінансів, є абсолютно зрозумілий конфлікт, який у владі відбувається перманентно.

«Завжди є ті, хто намагається «роздути» видатки бюджету, і є Міністерство фінансів, яке намагається тримати оборону, щоб зберегти бюджет. Насправді ж всі ці обіцянки, які дає влада, просто не можуть бути виконані, адже в країни немає таких грошей.

Серед обіцянок – і субсидії, і певні компенсації, і соціальні виплати. Безумовно, я не проти соціальної підтримки, але все це потрібно ретельно обдумувати. Натомість емоційно, з популістичної позиції та розрахунку на те, як це вплине на електорат, цього не можна робити», – застеріг Данилюк.

Урядовець зазначив, що насправді суспільство розуміє, що підвищення мінімальної заробітної плати призведе до інфляції, і ці гроші елементарно «з’їдяться». Тому, передусім, треба зважати, як подібні рішення вплинуть на економіку країни.

«Останнє підвищення заробітної плати не призвело до негативних наслідків. Що ж до підвищення «мінімалки» до 4100 гривень, то потрібно аналізувати, чи бюджет має для цього ресурс.

Безумовно, ми всі розраховуємо на детінізацію бізнесу, але це також має обмежений ефект. Потрібно зважати, що сьогодні економіка є глобальною, а тому не треба сподіватися, що окремі адміністративні рішення можуть вирішити всі проблеми.

Джерело: zik.ua