Монетизація субсидій: хто з українців отримає гроші першим

13 Червня 2018 11:24
Монетизация субсидий начнется в 2019 году

У наступному році субсидії будуть монетизувати.

Це означає, що люди зможуть отримати гроші готівкою в обмін на зекономлені кубометри газу, води і електроенергію. Багато хто з тих, хто чекає початку монетизації, хочуть побачити, як це буде відбуватися.

В уряді повідомили, хто першим отримає гроші в обмін на економію енергоресурсів: в  Міністерстві соціальної політики пояснили, що першими монетизацію пройдуть внески в ОСББ, платежі, які збиралися на обслуговування будинків і прибудинкової території. З метою монетизації комунальних послуг, які надаються централізовано (вода, газ, електроенергія), власникам квартир і будинків необхідно буде відкрити рахунок в банку. Це будуть “соціальні картки”, на рахунок яких будуть регулярно надходити грошові суми.

Розплатитися такою карткою в супермаркеті або зняти гроші готівкою не вийде. Спочатку програму хочуть перевірити на організаціях ОСББ. Як тільки будуть виправлені всі помилки і буде налагоджена система монетизації для населення, пільговики зможуть отримати грошову допомогу.

В уряді також передбачають виділення соціальної допомоги на оплату комунальних послуг за фактом. Наприклад, надається певний мінімум, який оплачується, монетизація субсидій в даному випадку не передбачається. Експерти впевнені, що ця методика не стимулює пільговиків економити енергоресурси.

З початку травня в Україні вступили в силу нові правила надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. В результаті цього близько 20% одержувачів субсидій можуть залишитися без допомоги від держави.

 

Джерело: narodna-pravda.ua