Рада ухвалила закон про національну безпеку України

21 Червня 2018 18:54

mediarnbo.org

Народні депутати ухвалили у другому читанні законопроект про національну безпеку, мета якого – адаптувати українське законодавство до вимог НАТО.

За проект закону № 8068 під час сесійного засідання ВРУ  проголосували 248 обранців.

Нагадаємо, розгляд поправок до законопроекту «Про національну безпеку України» (усього до проекту закону надійшло 428 правок) народні депутати розпочали учора.

Відповідну роботу продовжили сьогодні під час ранкового засідання, почавши розгляд із 197-ї правки. Спікер наголошував на необхідності прийняття законопроекту ще цього тижня, щоб «на липневому Саміті НАТО у Брюсселі продемонструвати прогрес українських реформ».

Під час розгляду правок у сесійному залі розгорілася гаряча дискусія навколо питання повноважень СБУ з протидії злочинам у сфері економіки та боротьби з корупцією. Так, нардепи закликали припинити «кошмарення» бізнесу Службою безпеки, внісши відповідні поправки до законопроекту. Також суперечки викликала одна із поправок, яка стосувалася того, яким чином Національна гвардія входить у систему оборони під час воєнного стану.

Голова ВРУ Андрій Парубій кілька разів наголошував на тому, що за кілька хвилин відбудеться голосування, та закликав парламентарів до максимальної концентрації.

На завершення розгляду народний депутат України (фракція БПП), секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник зачитав п’ять правок, які узгоджені із НАТО. Голова ВРУ наголосив, що це – надважливо, адже йдеться про рекомендації партнерів України. Під час голосування депутати 236 голосами за підтвердили їх.

За проект закону про національну безпеку у другому читанні та в цілому із техніко-юридичними правками проголосували 248 обранців.

Голова ВРУ привітав із прийняттям рішення парламентарів та голову РНБО.

Нагадаємо, законопроект «Про національну безпеку України» № 8068 у першому читанні Верховна Рада України ухвалила 5 квітня.

Законопроект визначає засади держполітики у сфері національної безпеки та оборони, цивільного контролю за військовою сферою, а також стратегій захисту держави, зокрема кібербезпеки. Законопроект також передбачає скасування трьох законів –  «Про основи національної безпеки України», «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави» та «Про організацію оборонного планування».

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони у вівторок, 19 червня, рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому цей законопроект.

Додамо, у «Transparency International Україна» закликали ВРУ позбавити СБУ повноважень з протидії злочинам у сфері економіки та боротьби з корупцією, підтримавши відповідні правки до законопроекту про нацбезпеку.

Джерело: zik.ua