Сьогодні у північній півкулі Землі – День літнього сонцестояння

21 Червня 2018 18:42

День літнього сонцестояння

Сьогодні, 21 червня, у північній півкулі Землі буде найдовший день в році – він триватиме 17 годин 33 хвилини.

Цього дня астрономічно розпочинається літо у північній півкулі Землі, а в південній – фіксують початок зими. Саме літнє сонцестояння стається тоді, коли нахил осі обертання Землі у напрямку на Сонце має найменше значення.

Цікаво, що, залежно від зсуву календаря, літнє сонцестояння стається 20 або 21 червня в північній півкулі і 21 або 22 грудня у південній півкулі (день зимового сонцестояння)

На час літнього сонцестояння давні слов’яни святкували день Купала (Купало або Купайло – Бог земних радощів). Тому й зараз у багатьох людей свято сонцестояння асоціюється з язичницькими обрядами поклоніння силам природи та духам, зокрема, з поклонінням Сонцю та гаданням.

Зокрема, до традицій Купала відносяться такі обряди, як збір цілющих трав, запалювання вогнів, купання або обливання водою, ворожіння, святкове частування. За християнською традицією, це свято відзначають на 2-3 дні пізніше, у ніч з 23 на 24 червня. 24 червня – Іванів день, День Івана Купала (Іван Хреститель).

Свято назване на честь пророка Івана Предтечі. У зв’язку з використанням деякими церквами, зокрема й українськими, юліанського календаря, це свято припадає на 7 липня за григоріанським календарем.

Крім цього, до наших днів дійшов ще один обряд – у цю ніч незаміжні дівчата повинні сплести вінки і, вставивши в них запалені свічі, спустити на воду, у той же час потенційні наречені збираються нижче за течією і, проявляючи чудеса еквілібристики, намагаються виловити вінок своєї майбутньої дружини.

Сміливці в цю ніч шукають цвіт папороті, що обіцяє тому, хто його знайде, щастя. На світанку свято закінчується.

Із прийняттям християнства язичницьке свято Купала не зникло з слов’янської культури, а перетворилося в день Іоанна Хрестителя, який за старим стилем припадав на 24 червня. Але після переходу на григоріанський календар, день Івана Хрестителя змістився на 7 липня. Сьогодні в Україні святкування Івана Купала не збігається з днем літнього сонцестояння.

Незвично традиції сонцестояння відзначають у Швеції. Там люди збираються разом на природі, танцюють, співають пісні, їдять молоду варену картоплю з оселедцем і п’ють снапс.