Прокуратура хоче повернути “Захарінський маєток” в Дніпрі у власність держави.

3 Липня 2018 10:27

 

 

На Крутогірна спуску, 21А (колишня вул. Рогальова) до 1806 року знаходилася резиденція Катеринославського віце-губернатора, потім це було маєтком поміщика Захаріна. З 1941 до 1943 року в будівлі знаходилася німецька комендатура. Зараз за пам’ятник архітектури бореться з державою і приватним власник.

Ще в 50-і роки на Крутогірному спуску, 21А (колишня вул. Рогальова) в Дніпрі знаходився військове містечко №8, в якому розміщувалася військова частина А-3191. Через деякий час, в 1999 році за директивою Міністра оборони правонаступницею військового містечка стала державна організація 971 УПРАВЛІННЯ НАЧАЛЬНИКА РОБІТ (971 УНР). Уже 10 років як ця організація знаходиться в стані банкрутства.

За цей час змінилося кілька ліквідаторів, які не помітили, що адміністративна будівля площею 2 820,1 м кв і гаражні бокси площею 513 м кв. на Крутогірному спуску вже не належать державі. Сьогодні військова прокуратура виступила з позовом, в якому просить повернути все майно, яке зараз зареєстровано за благодійним фондом ЦЕНТР ЄВРЕЙСЬКОЇ ОСВІТИ.

У положенні про 971 УНР говориться, що військове майно на Крутогірному спуску закріплювалося за державною організацією на праві господарського відання. Управління могло від свого імені продавати нерухомість після узгодження з вищестоящими організаціями. В кінці 2000 року постановою Кабінету Міністрів України було затверджено Порядок відчуження та реалізації військового майна Збройних сил №1919. Згідно з цим порядком, щоб продати щось військове, спочатку з ініціативою повинен виступити Міністр оборони. Далі, цей список узгоджується з Мінекономіки і затверджується Кабміном. Але це за законом.

alt

Насправді, все сталося по-іншому. У лютому 2004 року між компанією ДВС КОМПАНІ, ЛТД і фірмою АДРЕС’ був підписаний договір купівлі-продажу частини адміністративної будівлі в 2 820,1 м кв на Крутогірному спуску 21А. У березні 2005 року був укладений ще один договір на 612, 2 м кв за тією ж адресою. Підкріпили ці документи рішенням Господарського суду Дніпропетровської області в 2011 році. За версією військової прокуратури, на момент цих угод нерухомість належала державі і могла передаватися тільки через рішення Кабміну.

У свою чергу, представник ЦЕНТРУ ЄВРЕЙСЬКОЇ ОСВІТИ на засіданні заявив, що термін позовної давності давно минув, і дорікнув прокуратуру в тому, що дбайливий господар точно б знав, що відбувається з його майном. Щоб на це сказали постраждалі у справі господаря ринків Дмитра Назарова, який з легкістю, за допомогою нотаріуса і судді, переоформляв на себе придивилася нерухомість в Дніпрі і передмісті. А справжні власники в цей час нічого не знали.

Спірну будівлю на Крутогірному спуску – це колишня Губернська земська управа. Ще його називають Захарінским маєтком, і комплекс є пам’ятником архітектури місцевого значення. Про те, що ця будівля знаходиться під охороною закону «Про охорону культурної спадщини» нам в 2016 році повідомив департамент корпоративних прав та правового забезпечення Дніпровського міськради. У відповіді з мерії також сказано, що охоронний договір на пам’ятку архітектури укладений з благодійним фондом ЦЕНТР ЄВРЕЙСЬКОЇ ОСВІТИ.

За даними з реєстру майнових прав, оціночна вартість будівлі на Крутогірному спуску становить 2 млн 031 тис. 798 грн 23 коп, а гаражних боксів з оглядовими ямами – 95 тис. 950 грн.

На засіданні суддя Господарського суду Дніпропетровської області Ніна Камша вирішила викликати на наступну зустріч всіх учасників передачі майна.

Джерело: glavnoe.dp.ua