Зруйнований шедевр: історія унікального будинку в Дніпрі (Фото)

3 Липня 2018 10:36

Будинок Грановського на Катерининському проспекті – це модерний красень. 

Він, на превеликий жаль, не дожив до нашого часу. Сьогодні, розглядаючи старі фотографії, ми можемо тільки уявляти яке важливе значення в архітектурі Дніпра мав би цей будинок, якщо б його зберегли. Будівля безсумнівно займало б рейтинг міських визначних пам’яток, поряд з будинком Хреннікова (гранд-готель «Україна»), будинком Шишмана (ТК «Library») та іншими. Розповідає Катеринослав – Дніпропетровськ.

Чотириповерховий будинок на розі Катерининського проспекту (нині проспект Д. Яворницьуого ) і Московської вулиці (нині вул. Володимира Мономаха), був побудований в 1913 році, на місці двоповерхової лавки Старогостінного торгового ряду. Автором проекту будівлі виступив талановитий катеринославський архітектор С.В.Віленський. Перші два поверхи будинку займали крамниці, а в третьому і четвертому поверхах розміщувалися конторські приміщення. Кутовий будинок було багато на зовнішній декор і мало два рівних фасаду, що виходять на Катерининський проспект і Московську вулицю. Головний кут завершувала невелика башточка з величезним скляним кулею, і це була особливою родзинкою будинку.

Будинок належав ювеліра Б.Я. Грановському, ювелірний магазин якого розташовувався на першому поверсі. Інші торговельні приміщення здавалися в оренду також під магазини. У крилі по Московській вулиці довгі роки працювало фотоательє відомого катеринославського фотографа Рувима Бика.

Будинок Грановського був зруйнований під час боїв за місто восени 1941 року. Після війни ще довго стояли його руїни, які були розібрані тільки в другій половині 1950-х років. Пізніше, через частину цієї ділянки пройшла трамвайна лінія 1-го маршруту, що повертає на вулицю Центральну. Решта місце довгі роки залишалося незабудованих. Тільки в 1990-х роках, приблизно на місці будинку Грановського, з’явилася безглузда, і ось вже багато років пустує стекляшка «Ротонда».

Підготовлено спільнотою
«Катеринослав – Дніпропетровськ»
за матеріалами Енциклопедії Дніпропетровська
і сайту: dnерrсity.іnfо

Джерело: vesti.dp.ua