Українські науковці суттєво підняли урожайність олійних культур

23 Липня 2018 10:44

Науковці підвищують потенціал сортів і гібридів олійних культур, аби збільшити врожайність за рахунок продуктивності, а не посівних площ.

Про це йшлося на виїзному засіданні Президії Академії аграрних наук, що відбулося в Харкові, передає прес-служба НААН.

Відтак наразі в країні висівається близько 6 млн га соняшнику, частка сої наближається до 2 млн га, а ріпаку — до 800 тис. га. За останні роки вдалося збільшити урожайність ріпаку, вона вже перевищила 2,8 тонни з гектару. Врожайність сої та соняшнику становить, відповідно, 2 та 2,5 тонни з гектару.

«Пріоритет – збільшувати врожайність за рахунок впровадження нових сортів і гібридів, вдосконалення системи насінництва, застосування новітніх технологій вирощування. Над цим доволі успішно працюють кілька установ академії. Інститутом олійних культур готується до реєстрації перший український високоврожайний гібрид ріпаку», — заявив Президент НААН Ярослав Гадзало.

Крім того, є позитивні результати у виробництві високоолеїнового соняшнику, сої та ріпаку. Наприклад, вміст олеїнової та лінолевої кислот у таких сортах ріпаку, як Родолад, Антарія, Тисменицький та інші перевищує 80%.

Водночас перед аграрною наукою поставлено завдання підвищити стійкість олійних культур до хвороб. Наразі до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, вже занесені стійкі гібриди соняшнику – Златсон, Чародій, Добродій, Елітсон, Форсаж тощо.

«На прикладі соняшнику заходи із захисту рослин від уражень гарантують понад 10 тисяч гривень прибутку на кожному гектарі товарного посіву», — додав Ярослав Гадзало.


Вподобайте Рідна Дніпропетровщина у Facebook :
facebook.com/RidneDnipro
Рідна Дніпропетровщина Микола Томенко  Рідна Дніпропетровщина у Фейсбук


Джерело: landlord.ua