Експерт розповів, як зменшити споживання газу

6 Вересня 2018 22:27

Експерт розповів, як зменшити споживання газу
В Україні без газових лічильників залишаються близько 2 млн споживачів. 

Облгази не змогли забезпечити своєчасного встановлення індивідуальних лічильників газу за рахунок тарифних коштів, розповів Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності у НАК “Нафтогаз”.

В Україні нараховують 10 млн індивідуальних побутових газових лічильників. Без них залишаються близько 2 млн споживачів.

“Сьогодні прилади обліку встановлюють за рахунок грошей з тарифу чи коштів людей. Причому за останні передбачена компенсація. Однак, уряд досі не затвердив її розміри. У 3-х місячний термін від прийняття закону Кабмін не розробив порядок, щоб отримати компенсацію. Фактично часу на реалізацію стимулюючої політики не залишилося – закінчується третій квартал 2018 року. Люди залишилися без лічильники, адже не могли отримати компенсацію за їх встановлення”, – наголосив експерт.

Щоб стимулювати населення платити виключно за спожитий газ, програму забезпечення домогосподарств лічильниками необхідно завершити.

“За минулий опалювальний період субсидіанти спожили газу суттєво більше, ніж ті, хто оплачував його самостійно. Для квартир це у 1,6 рази більше. Для приватних будинків — у 2. Лише монетизація субсидій дозволить зацікавити кінцевого споживача економити газ. Тоді він отримуватиме кошти “на руки”. Зможе витрачати їх на власний розсуд. Щоправда до цього часу не створено робочу групу, не підготовлено нормативних документів стосовно монетизації”, – підсумував Хабатюк.

Минулого тижня Мінсоцполітики планувало забрати субсидії у споживачів, які відмовилися встановлювати газові лічильники. Уряд зняв із розгляду це питання.

Джерело: gazeta.ua