Газ для населення подорожчає на чверть

11 Вересня 2018 08:47

— Ціна на газ неминуче зміниться. Моє завдання — включити механізми додаткового соціального захисту людей, — говорить прем’єр-міністр Володимир Гройсман, 40 років, у ефірі телеканалу 3 вересня.

— Це питання дуже чутливе для українців. Але зрозумійте — це наші зовнішні зобов’язання. Із 2005-го по 2013 рік в Україні набрали боргів на 50 мільярдів доларів. Сьогодні я й кожен українець мають щось зробити, щоб їх віддавати.

Із 6 по 19 вересня в Києві працює місія Міжнародного валютного фонду. За її підсумками мають дати $2 млрд допомоги. Із 2015-го Україна отримала від фонду чотири кредитні транші на $8,7 млрд за програмою розширеного фінансування. Її загальний обсяг — $17,5 млрд.

МВФ наполягає, щоб ціна на газ для населення була ринковою. Вона зросте на 25% цьогоріч і на 15% — наступного, кажуть у Нацбанку. Зараз за кубометр українці сплачують 6,9 грн. Відповідно газ подорожчає до 8,7 грн.

— Зростуть тарифи на гарячу воду, опалення. Уряд знову запропонує субсидії. Ще домогосподарствам, які зекономлять, даватимуть додаткову компенсацію по кілька сотень гривень, — каже економіст 44-річний Олексій Кущ.

— Половина споживачів сидять на субсидіях. На це держава витрачає десятки мільярдів гривень. Така модель економічних відносин з’їла сама себе. Якщо від неї зараз відмовитися, це загрож­уватиме соціальним вибухом.

Підвищення ціни насамперед ударить по тих, у кого немає субсидій. Це підштовхуватиме людей виїжджати за кордон.

— Кабмін не може не погодитися з вимогами Міжнародного валютного фонду. Ці зобов’язання 2014 року взяв попередній уряд Арсенія Яценюка. Прем’єр Гройсман пропонував МВФ поетапно піднімати ціну на газ. Бо фонд вимагав — одразу підвищити на 60 відсотків. Тоді різко зросла б кількість отримувачів субсидій і навантаження на держбюджет, — розповідає політолог Віктор Таран, 40 років.

— Уряд має вчасно перерахувати субсидії. Зменшити бюрократичні перепони, щоб оформити пільги можна було без великих черг. Тоді масових обурень не буде — основний фінансовий удар візьме на себе держава.

Треба вже наступного року запустити механізм монетизації пільг. Щоб замість субсидій отримували гроші на руки. І нехай люди самі вирішують, що з ними робити — платити за газ, утепляти будинок, купувати ощадніший котел. Населення більше вкладатиме кошти в енергозбереження, а споживання газу зменшиться.

До кінця року МВФ треба віддати 5 мільярдів доларів. Нині золотовалютних запасів — приблизно 17 мільярдів. Якщо повернемо ці кошти без додаткових запозичень, це на третину спустошить резерви Нацбанку й гривня знеціниться. Кредит фонду розблокує ще два транші — 800 мільйонів доларів від Світового банку й мільярд євро від Євросоюзу. У сумі — 4 мільярди доларів. Цими грошима погашаємо борги та втримуємо курс національної валюти.

Влада перед виборами ризикує рейтингом. Будь-яке підвищення цін на комунальні послуги несе для неї іміджеві втрати. Але інакше — ризик ще більший. Ніхто не хоче йти на вибори з курсом 50 гривень за долар. В уряді пообіцяли підвищити в грудні зарплати освітянам і медикам, пенсії, мінімальну зарплату (із 3723 до 4170 грн. — ГПУ). Це має частково компенсувати негативні наслідки зростання ціни на газ.

1443 кубометри газу за рік сягало середнє споживання газу населеням в Україні 2017-го. У Молдові — 425 куб. м, у Польщі — 573, в Угорщині — 961 куб. м.

Джерело: gazeta.ua