Чому регіони не змогли освоїти гроші на Нову українську школу

21 Вересня 2018 12:04

Марія – місцева громадська активістка та мати першокласника. Цього року її син перший раз пішов до школи. Обіцяної нової школи не побачили. Як пояснили у школі – затримка з меблями. Зробили все можливе, але…

Винити місцеву владу Марія не збирається. Каже, що і немає змісту, і взагалі, все вирішується “на верхах”. Від себе обіцяє – буде прискіпливою до реформи та не дасть порушувати тут, у школі.

Першокласник Дмитро хвалиться новеньким класом. Новенький клас, новеньке обладнання – бери та користуйся! Батьки Дмитра задоволені – кажуть, скепсис є, але ж от! Реформи ідуть.

Чому виникли такі дві різні ситуації?

Лише 34% субвенції на Нову українську школу було використано за 4 дні до початку нового навчального року. З одного боку – уряд, який виділив кошти та проводить реформу. З іншої – ситуація на місцях, коли не все йде так гладко.

Держбюджет-2018 на Нову українську школу передбачає аж 1,3 млрд грн. Але отримати кошти так просто не вийде.

По-перше, субвенція розділена на дві частини – більша, близько 1 млрд грн, повинна піти на забезпечення початкових класів навчальними засобами та мобільними меблями, інші 386 млн – на підготовку вчителів.

По-друге, постановою Кабміну прописано, куди, в яких пропорціях та яким чином можна спрямовувати субвенцію.

Чому регіони не змогли освоїти гроші на Нову українську школу

Джерело: dniprograd.org