Третій найбільший арсенал України: що відомо про склад зброї в Ічні

9 Жовтня 2018 23:06

 

Розташований у районі Ічні Чернігівської області арсенал військової частини А-1479, де у ніч на 9 жовтня почали детонувати боєприпаси, раніше намагалися розформувати.

Після інцидентів на артилерійських складах у Новобогданівці Запорізької області у 2004 і 2005 роках у 2010 році було прийнято рішення про утилізацію боєприпасів, які тут зберігаються, однак цього так і не зробили, а у 2016 році дану директиву Міністерства оборони було скасовано, повідомляє «НВ».

За радянських часів арсенал, площа складів якого становить понад 400 гектарів, був одним з восьми найбільших у СРСР, а зараз є третім у країні.

Тут зберігаються десятки тонн артилерійських снарядів, вибухових речовин, мін та інших боєприпасів.

У той же час, станом на 2010 рік 70% з них були непридатні до використання та підлягали утилізації.

Читайте також: Кореспондент ZIKу розповів, як проходила евакуація з населених пунктів поблизу Ічні

Крім того, за деякими оцінками, арсенал був перевантажений на 30%, через що ящики зі снарядами зберігалися на кількох десятках відкритих майданчиках.

Нагадаємо, 9 жовтня у місті Ічня на Чернігівщині на сталися вибухи на військових складах з боєприпасами. Пожежею охоплено близько 682,6 га арсеналу Міністерства оборони, з яких 402 га – технічна територія.

Читайте також: Бутусов: Вибухи на складах в Ічні були демонстративними

За даними Генштабу, на складі боєприпасів стається два-три вибухи на секунду.

В Ічні евакуювали близько 10 тисяч людей, повідомили у ДСНС,.

На місце події виїхала оперативна група на чолі з начальником Генштабу.

Станом на 8:00 9 жовтня загиблих у результаті вибухів немає. 63 особи з Ічні звернулись до лікарні із поганим самопочуттям через дим.

Укрзалізниця закрила три перегони для руху поїздів через вибухи на військових складах на Чернігівщині.

До Чернігівської області вирушили київські поліцейські на допомогу своїм колегам у ліквідації надзвичайної ситуації.

За фактами вибухів військова прокуратура Центрального регіону України розпочала кримінальне провадження за ч.3 ст.425 ККУ (недбале ставлення військової службової особи до служби в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці).

Із Ічнянської центральної лікарні евакуювали 163 пацієнтів.

У Генштабі Збройних сил заявили, що станом на 9-ту годину ранку інтенсивність вибухів на території арсеналу значно зменшилася, на місці надзвичайної ситуації спостерігається задимленість.

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони ще рік тому проінспектував склад боєприпасів у Ічні Чернігівської області і рекомендував терміново перемістити всі боєприпаси у спеціальні бетонні сховища, повідомив голова комітету Сергій Пашинський. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/10/09/tretiy_naybilshyy_arsenal_ukrainy_shcho_vidomo_pro_sklad_zbroi_v_ichni_1423169

Джерело: zik.ua