У Чорному морі були виявлені найстаріші у світі уламки корабля

23 Жовтня 2018 22:48

Археологи знайшли на дні Чорного моря найстаріші у світі уламки корабля, яким понад 2400 років.

Як вважається, 23-метрове судно належало стародавнім грекам. Завдяки тому, що воно зберігалося на глибині трохи більше, ніж 2 км, його щогла, штурвал та інші частини чудово збереглися, – інформує видання The Guardian.

Раніше таке судно можна було побачити лише на стародавніх грецьких вазах таких, як наприклад, на «Вазі сирен», що зберігається в Британському музеї. Вона датується приблизно тим самим періодом та зображає аналогічне судно, що везе Одіссея, героя давньогрецького епосу, повз сирен.

За повідомленнями, команда дослідників не має наміру піднімати судно на поверхню. Проте, аналіз невеликого його фрагменту підтвердив, що це «найстаріший недоторканий корабель, який відомий людству».

Загалом міжнародна команда археологів та науковців, знайшла понад 60 кораблів, що затонули, під час свого трирічного проекту з дослідження глибин Чорного моря.

Серед знахідок – козацькі кораблі XVII ст., римські торговельні судна та корабель часів класичного періоду. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/10/23/u_chornomu_mori_buly_vyyavleni_naystarishi_u_sviti_ulamky_korablya_1432419

Джерело: zik.ua