Через подорожчання навчання у мистецьких навчальних закладах, батьки забирають звідти дітей

25 Жовтня 2018 23:50
фото: Радіо.Свобода Плакат батьків-пікетувальників під мерією Дніпра

фото: Радіо Свобода
Плакат батьків-пікетувальників під мерією Дніпра

Зокрема, така ситуація склалася у місті Дніпрі, де плату за навчання у школах естетичного виховання  підняли вдвічі. Батьків це дуже обурило і вони навіть вийшли з пікетом під мерію. 

 За їхніми словами, нові тарифи за освоєння дитиною музичного чи художнього мистецтва не підйомні для деяких родин.

Окрім того, батьки знайшли норму законодавства, якій суперечить таке підвищення цін, й збираються до суду.

Керівники ж шкіл називають нові тарифи обґрунтованими й посилаються на мерію, з якою погоджували рішення. Між тим місцева влада зазначає, що рішення законне, інформує Радіо.Свобода.

Для прикладу, за рік плата за уроки в одній із музичних шкіл міста  зростала двічі – у березні та вересні й наразі складає понад 500 гривень на місяць. Така сума непідйомна для багатьох сімей.

Одна з організаторів пікету Оксана Котляр зауважує: справа навіть не в сумі, яку треба відтепер віддавати за навчання, для частини батьків вона прийнятна, а в тому, що директори шкіл, які підвищили оплату за погодженням профільного департаменту міськради, порушили закон. Координаторка акції протесту посилається на пункт 5 статті 79 закону України «Про освіту», де йдеться, що плата за навчання може підвищуватись не частіше, як раз на рік, і на відсоток, не більший від офіційно визначеного відсотка інфляції. А це лише 13,7%, але аж ніяк не на 200%, каже Оксана Котляр.

«Порушуються наші законні права. Ми хочемо, щоб було так, як написано в нашому законодавстві. На сьогодні це має бути 218 гривень, а не 400-500 гривень. Сума підвищення, за законом, має відповідати тому, наскільки зросла інфляція», – зазначила координатор пікету.

Джерело: 7days-ua.com