Експерт розповів, що чекає Укрпошту в майбутньому

1 листопадаа 2018 22:40

Експерт розповів, що чекає Укрпошту в майбутньому
Тарифи за доставку пенсій зростуть. Але не на ту суму, яку вимагає Укрпошта. Фото: ТСН

Укрпошта ризикує перетворитися на державну компанію з обмеженою кількістю функцій. Адже в Україні немає стратегії розвитку державних установ. Перш за все, їх не можна розглядати окремо від соціальних функцій, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

“Зараз Укрпошта втрачає ринкові позиції перед приватними поштовими компаніями. Перетворюється у підприємство, яке проїдає державні гроші. Крім того, вимоги Укрпошти підвищити тариф на доставку пенсій більше схожі на шантаж. Щоправда влада не має іншого виходу. Їй доведеться платити більше”, – говорить Олексій Кущ.

За його словами, тарифи за доставку пенсій зростуть. Але не на ту суму, яку вимагає Укрпошта.

“Грошей, які виділять вистачить на перший-другий квартал 2019 року. Щоб пережити вибори. Адже всі розуміють, що перед виборами ніхто не позбавлятиме пенсіонерів виплат. Інакше вони відмовляться голосувати”, – наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрпошта назвала умови, за яких доставлятиме пенсії в села

Щоб державна компанія виконувала соціальну функцію, вона повинна мати потужний фінансовий потік, володіти значною долею ринку.

“В Україні потрібно створити поштовий банк. Можна об’єднати Укрпошту та Ощадбанк. У радянський час їхні відділення відкривали поруч. Установи виконували подібні функції. Тому поштовий банк міг би поєднувати функції банку, платіжного сервісу, поштової системи і страхування життя. Тобто виконував соціальну функцію по тим видам операцій, які не можуть приносити прибутків. Доходів поштового банку вистачало б на доставку пошти і пенсії без підвищення тарифів”, – резюмував Олексій Кущ.

Тариф на доставку пенсій Укрпошти — нефіксована сума. Це відсоток від розміру пенсій. Його не змінювали з 2004-го. За словами гендиректора Укрпошти Ігора Смілянського, щоб Укрпошта у січні доставила виплати пенсіонерам, потрібно до 1 грудня затвердити нові тарифи. Зокрема, внести зміни до бюджету на 2019 рік. Йдеться про 1,1-1,2 млрд грн.

Джерело: gazeta.ua