Україна спростить грошові перекази за кордон

8 листопадаа 2018 23:43

Нацбанк запланував спростити грошові перекази і здійснення інвестицій за кордон.

Зараз бізнес і населення змушені отримувати ліцензії для інвестування за кордон. Регулятор пропонує здійснювати їх протягом перехідного періоду у рамках електронного ліміту. У такому випадку будь-які дозвільні документи не потрібні. Таке нововведення Нацбанк запропонував ввести у рамках реалізації закону “Про валютну лібералізацію”, повідомили прес-служба НБУ.

Автор: НБУ
Нововведення Нацбанк запропонував ввести у рамках реалізації закону "Про валютну лібералізацію".
Нововведення Нацбанк запропонував ввести у рамках реалізації закону “Про валютну лібералізацію”.

Очікується, що операції на суму до 150 тис. грн не потребуватимуть документального супроводу. Нагляд за операціями понад цієї суми спростять.

Для фізосіб із 15 тис. грн до 150 тис. грн підвищать ліміт для здійснення переказів за кордон без відкриття рахунку та документів. Для операцій із використанням платіжних карт ліміт скасують.

Нововведення передбачають, що клієнти банку зможуть розраховуватися за валютні облігації внутрішньої державної позики як у гривні, так і у валюті. Зможуть не тільки купувати і продавати, але й конвертувати готівкову валюту через термінали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому контроль за грошовими переказами українців стане жорсткішим

Крім того, спростять процедури купівлі валюти на міжбанківському ринку для клієнтів банків. На угоди до 150 тис. грн не вимагатимуть від юросіб документального підтвердження.

Розширять можливості для проведення операцій із банківськими металами. Компанії зможуть купувати їх без обмежень, а також отримають право ввезення-вивезення через кордон. Сьогодні це дозволено тільки банкам.

В Україні запрацював механізм BankID. Він дозволяє здійснювати понад 70 адміністративних і банківських послуг дистанційно. Постанова НБУ “Про систему BankID Національного банку” набула чинності 5 листопада 2018-го. Підключення до системи BankID НБУ безкоштовне. Щоб пройти ідентифікацію, потрібно бути клієнтом банку, який підключився до системи BankID.

Джерело: gazeta.ua