Пам’ятка жителям областей, де ввели воєнний стан

29 листопадаа 2018 22:50

 

Як запровадження воєнного стану вплине на Україну
Як запровадження воєнного стану вплине на Україну / Фото з відкритих джерел

Запровадження воєнного стану не означає, що життя українців кардинально зміниться або зазнає якихось обмежень. На що саме у житті українців вплине введення воєнного стану – розбирались журналісти 24 каналу.

Рішення про оголошення режиму воєнного стану Верховна Рада ухвалила 26 листопада. Чого чекати від цього режиму

Де та коли діятиме воєнний стан?

Він діятиме 30 днів з 26 листопада на території 10-ти областей: Вінницької, Луганської, Донецької, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Чернігівської, Херсонської, Запорізької, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.


Де запроваджено військовий стан: карта 

Що роботи жителям областей де ввели воєнний стан?

Зберігати спокій та не відволікатись від власного життя. Україна отримала дуже лайтову версію воєнного стану, яка стосується переважно військових та правоохоронців. Життя цивільних українців вона максимально не зачіпає.

Але варто пам’ятати, що воєнний стан вводиться через загрозу російського вторгнення та потрібен для того, аби військові мали можливість краще підготуватись до ефективної протидії супротивника у разі чого.

Пам’ятка жителям областей, де ввели воєнний стан

Що українцям не обмежить воєнний стан?

Введення воєнного стану не обмежить більшість прав та свобод громадян України, передбачених Конституцією. Зокрема:

Що не обмежить введення воєнного стану

Чи будуть проблеми із роботою банків? Обіцяють, що ні. Голова Національного банку Яків Смолій заявив, що банківські відділення та офіси будуть працювати у звичайному режимі.

Введення режиму воєнного стану, теоретично, може супроводжуватись блокуванням окремих рахунків – але на загальну роботу системи це дійсно, скоріше за все, не вплине. Топ-менеджери українських банків уже підтвердили, що готові забезпечити для українців безперебійне проведення платежів, інкасації та поповнення банкоматів і терміналів готівкою.

 

Читайте також: В Україні оголосили воєнний стан: що це означає

Школи, лікарні, підприємства – все працюватиме як завжди, на роботу ходити все ще потрібно, комендантської години наразі не вводять.

Проблем із соціальними виплатами у профільному міністерстві також не обіцяють: органи соціального захисту працюватимуть у штатному режимі, “Укрпошта” та Ощадбанк підтвердили, що на їхню роботу зміна стану не вплине.

Чи будуть проблеми із пересуванням громадян? Не мали би. В’їзд на територію областей, де буде введено воєнний стан, ніхто не забороняє. Просто, скоріше за все, на межі областей та на їх території будуть частіше перевіряти документи, речі, багаж та транспортні засоби. Те саме – стосується виїзду. Поїхати у відпуску за межі України громадянам також ніхто не забороняє (але, скоріше за все, – не в сторону Росії). Аеропорт Бориспіль, наприклад, уже пообіцяв, що зробить все можливе, аби на мобільність громадян України ніщо не вплинуло.

Єдине уточнення – це все не стосується військовослужбовців та резервістів першої черги – але про всі свої права, обов’язки та їх обмеження вони і самі в курсі. Громадянам, які перебувають на обліку, змінювати місце проживання без дозволу військового комісара заборонено.

Що ще зміниться з точки зори пересування транспортом – об’єкти транспортної інфраструктури будуть ретельніше охоронятись. Так само – як і військові, енергетичні та стратегічні об’єкти.

Що обмежить воєнний стан?

У разі ескалації воєнних дій або вторгнення російських військ – все, що вирішить військова адміністрація, під управління якої перейдуть області, де буде введено воєнний стан. Поки що – ніхто не планує ані конфісковувати майно, ані підселяти у квартири українців військових, ані забирати офіси підприємств під стратегічні бази.

Читайте також: Що буде з курсом гривні у випадку оголошення воєнного стану: пояснення аналітика

Хоча найбільші ризики у цих регіонах дійсно пов’язані із наданим правом вилучення транспортних засобів, телекомунікаційного обладнання, теле-, відео- і аудіоапаратури, комп’ютерів та інших технічних засобів зв’язку та іншого майна у фізичних та юридичних осіб – місцева влада може зловживати наданим правом.

Окрім того, бізнесмени, які мають будь-які зав’язки із Росією, хай навіть опосередковані – опиняються у зоні підвищеної уваги та особливого ризику.

Крім того, у районах, де буде запроваджено воєнний стан, можуть впровадити обмеження на торгівлю окремими категоріями товарів – наприклад, алкоголем чи тютюновими виробами.

Рішення про введення комендантських годин, перекриття кордонів, блокування тих чи інших приміщень, призупинення роботи підприємств, розміщення військових у приміщеннях, які належать фізичних чи юридичних осіб, обмеження інших конституційних прав та свобод громадян – будуть прийматись ситуативно, залежно від можливого загострення ситуації у тому чи іншому регіоні.

Читайте також: Воєнний стан можуть скасувати у будь-який час, – Турчинов

Нагадаємо, 25 листопада Росія вдалась до відвертої агресії в Азовському морі. Прикордонний корабель РФ протаранив рейдовий буксир українських військових. При цьому командування ВМС України наголошує, що два малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир ВМС ЗСУ переходили з порту Одеси до порту в Маріуполі планово і відповідно до міжнародних норм.

У Федеральній службі безпеки РФ заявили, що українські військові кораблі “неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ” і продовжили рух до Керченської протоки.

Попри це група кораблів ВМС України продовжила свій шлях до Маріуполя. Щоправда, вже під час виходу з Керченської протоки російські прикордонні судна відкрили вогонь по українських кораблях.

У ніч на 26 листопада пройшло засідання РНБО, на якому розглянули питання ймовірного запровадження воєнного стану в Україні у зв’язку з ескалацією конфлікту в Азовському морі, а саме через те, що Росія обстріляла та затримала українські військові кораблі. Президент України Петро Порошенко підтримав пропозицію воєнного комітету щодо запровадження воєнного стану. Увечері 26 листопада пардамент також підтримав це рішення.

Що таке воєнний стан?Це не оголошення війни, а особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у випадках збройної агресії проти України, нападу на неї, а також якщо існує небезпека для незалежності та територіальної цілісності держави. Правовою основою введення воєнного стану є Конституція України, закон України “Про правовий режим воєнного стану”, а також указ президента. Аби рішення РНБО вступило в силу, за неї має проголосувати Верховна Рада. Закон про правовий режим воєнного стану передбачає низку положень щодо зміни прав і свобод громадян, однак не обов’язково всі вони будуть введені. Вичерпний перелік  прав і свобод людини як громадянина, які протягом дії воєнного стану будуть обмежені, та термін їх обмеження, має міститися в Указі Президента.

Джерело: 24tv.ua