Споживачі без газових лічильників шоковані сумами у платіжках

18 Грудня 2018 22:09
Якщо до листопада сім’я із 4 осіб, яка використовує лише газову плиту, платила майже 92 гривні, то з листопада, сума у платіжці зросла до 335 гривень.
Споживачі без газових лічильників шоковані сумами у платіжках

У платіжках з’явились суми перерахунку за газ за декілька останніх років, коли діяли знижені норми, пише газета Експрес. Ці суми сягають тисяч гривень.

Тим часом на сайтах обласних газзбутів сухо повідомляють: з 1 листопада у зв’язку із рішенням Верховного Суду змінено норми використання газу для клієнтів, у яких не встановлено газових лічильників.

То невже людей змусять доплатити всі ці борги за газ, які невідомо звідки взялися?

— Наприкінці листопада Верховний Суд своїм рішенням підтвердив рішення судів апеляційної та першої інстанції, які визнали незаконними постанову Кабміну №203 та п. 1 додатку до постанови №204 від 23 березня 2016 року, якими норми споживання газу споживачами без лічильників було зменшено, — розповідає Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності “Нафтогазу”.

— Дію яких норм для споживачів скасував Верховний Суд?

— ВС скасував усі зміни, які Кабмін запровадив для  абонентів без приладів обліку споживання газу, — відповідає експерт “Публічного аудиту” Тарас Галайда. — Чинними залишилися такі місячні норми на одну особу: газова плита за наявності ЦГВП — 9,8 кубометра (було 3,3 куб. м); газова плита без ЦГВП  1 — 8,3 кубометра (було 5,4 куб. м); газова плита та водонагрівач — 23,6 кубометра (було 10,5 куб. м).

— Газзбути виставили людям ще й борги за кілька останніх років. Чи оплачувати їх?

О. Хабатюк:— Ні, бо сам факт покладання такого боргу на споживача незаконний.

— Який розвиток подій прогнозуєте?

Т. Галайда: — Днями уряд запропонув встановити нові норми споживання газу без лічильників на два сезони: квітень — вересень і жовтень — березень. На одну особу в домогосподарствах із газовою плитою і централізованим гарячим водопостачанням (ЦГВ) показник прописано на рівнях 5,8 і 8,8 куб. м відповідно. У домогосподарствах без ЦГВ і газового водонагрівача, але з газовою плитою норму планують встановити на рівні 8,3 куб. м у неопалювальні місяці і 13,7 куб. м — від жовтня до березня. За наявності водонагрівачів та газової плити споживачам без лічильника планують встановити норму 20 і 25 куб. м відповідно.

Джерело: expres.online