Українська церква стане другою по величині серед православних у світі, – Філарет

7 Січня 2019 18:53

Українська церква стане другою по величині серед православних у світі, – Філарет
Рано чи пізно українці об’єднаються в одну велику церкву, що стане другою по величині у світі серед православних церков.

Таке переконання висловив почесний патріарх ПЦУ Філарет», повідомляє Укрінформ.

«Об’єднання всіх православних українців обов’язково буде. Іншого шляху немає. Раз є держава, є своя українська церква, то православні мусять належати до цієї церкви. Зараз багато українців належать до російської православної церкви – під виглядом української. А ось тепер, коли ми отримали Томос і в Україні проголошена одна православна церква, то українські віруючі будуть приєднуватися до Української Православної Церкви», – сказав Філарет.

Він зазначив, утім, що таке об’єднання може затягнутися, але воно буде.

«Це не значить, що в Україні не буде існувати російська православна церква. Буде. Але вона буде маленька, невелика», – підкреслив Філарет.

Він додав, що вона буде мати такі ж права, як і українська православна церква.

«Але працювати нам треба багато, тому що силою не можна привести до єдності, як і ворожнечею, і звинувачуваннями. Цього не повинно бути, тому що об’єднує людей любов, а гріх роз’єднує. Якщо ми хочемо об’єднатись, треба любити один одного, не поминати минуле», – наголосив Філарет.

Він закликав духовенство, єпископів, віруючих УПЦ ставитись з любов’ю до віруючих РПЦ в Україні.

«Тоді ми з’єднаємось і створимо велику церкву. Українська церква після об’єднання всіх православних українців буде другою після російської церкви по величині… А це значить, що вона буде відігравати у світовому православ’ї відповідну роль, тому що вона – велика. Так само, як і Україна. Україна через церкву зміцниться. І церква повинна впливати на наше суспільство морально – викорінювати неправду, несправедливість, корупцію, будувати справедливе життя на державних законах», – сказав Його Святість.

Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/01/06/ukrainska_tserkva_stane_drugoyu_po_velychyni_sered_pravoslavnyh_u_sviti__1483375

Джерело: ridna.ua