Аналітик розповів про те, що найбільше дивує іноземців у податковій системі України

10 Січня 2019 22:33

Чи не найбільшим шоком для іноземних інвесторів є звіти Державного казначейства. Адже там є інформація про переплату податків.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» сказав член Економічного дискусійного клубу, економіст Євген Олейніков.

«Є три реформи, без проведення яких ми нікуди не дійдемо. На жаль, ми їх ще навіть не розпочали», — підкреслює експерт.

Перша зміна стосується державного управління, каже Євген Олейніков.

«Ситуація з бюджетом — ненормальна. Держава не може постійно поточні видатки фінансувати в борг. У нас є свій розвиток економіки, відповідні доходи. Намагання звідти витягти більше, ніж у нас є, стараючись фінасувати всі функції, які в нас понахапала держава, призводить до того, що ми не отримуємо нічого», — зазначає економіст.

Доведеться приводити до тями присутність держави в економіці, тобто вести її до відповідного рівня, зауважує експерт.

«Після цього можна працювати з податковою реформою. Головна проблема — це не ставки чи правила, а те, що насправді вони не мають жодної ваги. У нас є державний бюджет, який встановлює рівень доходу. Після того, як його встановили і дали план податковій — байдуже які у нас податкові ставки», — запевняє економіст.

Крім того, Євген Олейніков розповідає, що найбільше дивує і його, й іноземців в українській податковій системі.

«З власного досвіду скажу, що у мене та іноземців викликало не просто подив, а шок. Це коли ми у звіті Державного казначейства побачили інформацію про переплати податків. Інвестори не можуть зрозуміти, як це так… Можливо, наші бугалтери не вміють рахувати? Доводиться пояснювати, що нас можуть просити сплатити більше грошей, аніж передбачено законом. Тут іноземці дивуються і питають: чи у вас держава рекетир? На цьому моменті розмова закінчується», — каже експерт.

До слова, нагадаємо, що згідно інформації Державної служби статистики, інфляція в Україні сповільнилася до однозначного показника. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/01/10/analityk_rozpoviv_pro_te_shcho_naybilshe_dyvuie_inozemtsiv_u_podatkoviy_systemi_1485575

Джерело: zik.ua