За останніх три роки середня заробітна плата в Україні зросла в 2,12 раза, а мінімальна – в тричі.

5 Лютого 2019 23:39

За останніх три роки середня заробітна плата в Україні зросла в 2,12 раза, а мінімальна – в тричі.

Про це в ефірі “Прямого” розповів міністр соціальної політики Андрій Рева

Так, міністр відмітив очевидне зростання заробітної плати в Україні.

“Уряд майже три роки працює. Ми порівнювали з тим, що було на початку, і з тим, що ми на сьогодні маємо. Середня заробітна плата в Україні за цей час в гривнях виросла в 2,12 рази, тобто більше ніж у два рази. Якщо перерахувати по курсу долара, який був тоді, а цю зарплату – по нинішньому, то це рівно в два рази зросла середня заробітна плата по Україні”.

Зокрема Рева підкреслив, що мінімальна заробітна плата виросла втричі у порівнянні з 2016 роком, в тому числі і в доларовому еквіваленті.

Водночас Рева зазначив, що хоча пенсії з 2016 року також зросли, це питання досі залишається не вирішеним.

“Пенсії зросли лише в 1,5 рази і вони не досягли довоєнного рівня. І основна причина цього в тому, що у нас в 2016 році доходи Пенсійного фонду були зменшені на 40% через зменшення ставки єдиного соціального внеску. Пам’ятаєте ці всі популістичні гасла: ми знизимо податки – і всі їх заплатять. Був дефіцит 80 мільярдів гривень, а став 145”.

Так, міністр зауважив, що більшу частину доходів Пенсійного фонду складали державні дотації.

“У 2016 році, дохідна частина Пенсійного фонду була така: 145 мільярдів – це дотація з державного бюджету. І 112 мільярдів гривень – це були власні надходження Пенсійного фонду. Уявіть собі, більше половини доходів Пенсійного фонду – це те, що державний бюджет дотував. При мізерних пенсіях”.

Водночас Рева наголосив, що у 2019 році дотація складає 167 мільярдів гривень, або на 22 мільярди гривень більше, ніж це було в 16 році, а власні доходи Пенсійного фонду були 112 мільярдів, а в цьому році – 230. Більше як в два рази.

Джерело: prm.ua