Сергій Савчук розповів, як зробити енергію дешевшою для споживачів

11 Лютого 2019 20:23

У Держенергоефективності вважають, «зелені» аукціони підвищать конкуренцію між інвесторами у відновлювальній енергетиці, що здешевить «чисту» енергію для побутових споживачів.

Законопроект щодо переходу країни на «зелені» аукціони від 05.12.2018 №8449-д активно готується до другого читання Комітетом ВРУ ПЕК за участю профільних міністерств, Держенергоефективності та інших стейкхолдерів.

Про це повідомляє прес-служба Держенергоефективності. «Якщо ми хочемо, щоб «чиста» електроенергія впала в ціні і споживачі платили за неї менше, ми маємо створити прозорий конкурентний ринок завдяки аукціонам», – прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук в інтерв’ю телеканалу «Україна».

Так, відповідно до законопроекту потенційні виробники змагатимуться за право встановити СЕС, ВЕС чи інший об’єкт та реалізовувати «зелену» електроенергію. Аукціон виграє той, хто запропонує найкращу пропозицію, – нижчу ціну.

В Україні у 2019 з’явилося більше 300 постачальників електроенергії .Держава, у свою чергу, дасть можливість інвестору продавати «чисту» електроенергію за аукціонною ціною впродовж 20 років.

Як пояснив Сергій Савчук, це виграшна ситуація для всіх: суспільство отримає дешевшу електроенергію із «чистих» джерел енергії; бізнес буде зацікавлений працювати та розбудовувати «зелену» енергетику в Україні.

Зазначений законопроект вже отримав підтримку таких авторитетних міжнародних інституцій, як IRENA та Енергетичне Співтовариство.

Джерело: dom.ria.com