Збільшення на 1000 грн: в Україні з 1 березня перерахують пенсії

19 Лютого 2019 22:36
Пенсіонери

В Україні з 1 березня перерахують пенсії. Розмір надбавки може скласти більше 1000 грн (якщо пенсія зараз вище 5 тис. грн). Виплати підвищать на 17-20% від розрахункового розміру.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Пенсії українців вважають за формулою: середня зарплата по країні за три роки помножити на стаж у роках, на 1% і на співвідношення власної зарплати до середньої. Якщо виявиться, що пенсія за формулою нижча мінімальної – 1497 грн – її підвищать до зазначеного рівня.

Мінімальну пенсію в Україні отримують близько 2 млн осіб. Частина з них через низькі зарплати за формулою повинні отримувати менше, але держава компенсує різницю і гарантує виплату принаймні прожиткового мінімуму для непрацездатних (також називають мінімальною пенсією).

З 1 березня всі пенсії, які підраховані за формулою, підвищать на 17-20%. Точна цифра залежить від показника зростання зарплати, поки цих даних немає. Так, розмір надбавки становить ½ торішньої інфляції плюс ½ середнього за три роки зростання зарплат.

Але в 2019-му, коли відбудеться перерахунок пенсій, будуть враховувати ту зарплатну базу, яка вже є у формулі. У результаті ті українці, які виходили на пенсію в 2018-му році і ті, хто отримав виплату раніше, будуть у нерівному становищі.

Джерело: zik.ua