Стало відомо, скільки в Україні людей живуть за межею бідності

20 Лютого 2019 20:07

В Україні 20-30% людей живуть за межею бідності. Це багато, але це не 90%.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив економіст, міжнародний експерт Тарас Качка.

За словами пана Качки, хто б там не говорив про зубожіння в Україні, але за об’єктивними ООНівськими показниками людей, які живуть за межею бідності справді стало більше, але це не більша частина населення.

«Треба розуміти, що програма подолання бідності – це не економічна програма, вона зорієнтована лише на тих, хто найбідніший у суспільстві», – зазначив Качка.

Зокрема, він зауважив, що суперечки виникають в питанні, кого вважати бідним. Українці завжди себе скептичніше сприймають через те, що орієнтуються на заможніші суспільства і це цілком нормально, тому рівень життя це досить відносна категорія

«Якщо ми будемо міряти параметрами Данії кожного громадянина України, то справді виявиться, що 90% є бідними, а якщо міряти у порівнянні із Бангладешем, то з’ясується, що 90% населення є заможними і багатими», – акцентував експерт.

Крім цього, славутицький міський голова 1990-2015, президент Клубу мерів, депутат Київської обласної ради Володимир Удовиченко додав, що не коректно порівнювати забезпеченість України з Бангладешем і Данію. На його думку, щоб охарактеризувати реальне життя людей треба зважати на українські реалії.

«Якщо ми беремо до уваги середню заробітну плату і співставляємо з потребами молодої сім’ї, а вона потребує житла, автомобіль, то ми вийдемо на поняття бідності. Але навіть в бідності можна жити в комфортному суспільстві, а ми живемо в дискомфортному. І дискомфортне суспільство нам створюють члени уряду», – вважає Удовиченко.

Нагадаємо, сьогодні Уряд затвердив план заходів на 2019 рік щодо реалізації Стратегії подолання бідності. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/02/20/stalo_vidomo_skilky_v_ukraini_lyudey_zhyvut_za_mezheyu_bidnosti_1514247

Джерело: zik.ua