Рада дозволила іноземним військовим брати участь у навчаннях на території України

26 Лютого 2019 00:27
Американський військовий корабель в порту Одеси. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Американський військовий корабель в порту Одеси. Фото: Getty Images/Global Images

Народні депутати схвалили рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2019 році для участі у багатонаціональних навчаннях.

За проект закону № 10067 під час пленарного засідання Верховної Ради України, яке транслюєтелеканал ZIK, проголосували 263 обранці.

Проект Закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2019 році для участі у багатонаціональних навчаннях № 10067 обранці з другої спроби сьогодні включили до порядку денного 227 голосами «за». Документ розглянули за скороченою процедурою.

Голова ВРУ Андрій Парубій, звертаючись до парламентарів, наголосив, що без цього закону Україна не проведе жодних міжнародних військових навчань, та закликав відкласти всі політичні емоцій. Спікер наголосив, що жодного разу за п’ять років Україна не провалювала таких питань, та акцентував на важливості законопроекту, оскільки триває агресія РФ проти України.

Як поінформував заступник міністра оборони України Олег Шевчук, законопроектом передбачено допуск підрозділів інших держав для участі у шести багатонаціональних навчаннях. До навчань планують залучити понад 14 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України та близько 8 тисяч іноземних учасників. Витрати на проведення навчань враховано у державному бюджеті України – ідеться про 40,22 млн грн.

«Участь ЗСУ у багатонаціональних навчаннях є доброю нагодою для підвищення польового вишколу і сприятиме підвищенню довіри між країнами-учасницями», – наголосив заступник міністра оборони України.

Під час голосування проект закону за основу та в цілому підтримали 263 народні депутати.

Додамо, обранці сьогодні вдруге відхилили законопроекти, відповідно до яких пропонувалося заборонити використання квартир у житлових будинках не за призначенням, відкриваючи у цих приміщеннях офіси чи хостели.

Нагадаємо, у Рівненській області інструктори ЗСУ отримали сертифікати НАТО.

Джерело: zik.ua