Індексація пенсій: експерт пояснив, як доплата вплине на вартість продуктів

6 Березня 2019 21:37

У березні ціни на всі продукти харчування почнуть зростати, оскільки підвищення пенсійних виплат призведе до того, що люди підуть витрачати ці кошти саме на продовольство.

Це зауважив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK.

Експерт визнав, що отримавши такий розмір надбавки, пенсіонери не зможуть собі дозволити купувати більше і якісніше.

«Коли ми розрахували купівельну спроможність пенсіонерів протягом останніх чотирьох років, то з’ясували, що їхні доходи зростали у два рази повільніше, ніж інфляція. І лише у 2019 році індексація вперше перевищила інфляцію», – констатував Олексій Дорошенко.

Він зауважив, що згідно з нещодавно проведеним дослідженням цін по всій України, вперше за кілька років спостерігалася цікава тенденція.

«З одного боку, ми побачили падіння цін на всі види м’яса, а з іншого – зростання ціни на хліб. Але так чи інакше, можна сказати, що в березні ціни на всі продукти харчування почнуть зростати, оскільки підвищення пенсійних виплат призведе до того, що люди підуть витрачати ці кошти саме на продовольство.

До того ж багато пенсіонерів сьогодні також живуть у борг, і навіть продукти харчування деяким продають у борг. Тому фактично деякі ці гроші повернуть за свої колишні витрати», – впевнений Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, із 1 березня в Україні розпочалася автоматична індексація виплат для понад 10 мільйонів пенсіонерів. У середньому виплати зростуть на 255 гривень. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/03/06/indeksatsiya_pensiy_ekspert_poyasnyv_yak_doplata_vplyne_na_vartist_produktiv_1524015

Джерело: zik.ua