На Дніпропетровщині створили унікальні теплиці для дострокового вирощування ягід

13 Березня 2019 21:14

На Дніпропетровщині створили унікальні теплиці для дострокового вирощування ягід

Фото: agroday.com.ua
Вирощування полуниці в тепличних умовах

Для отримання ранніх врожаїв полуниці тепличне господарство «Агросільпром» застосовує спосіб «дострокового» вирощування ягід.

Полуницю в «Агросільпром» вирощують на 9 га, з яких 2 га — у закритому ґрунті. У відкритому ґрунті вирощують суницю Аліна, малину Глен Емпл, також експериментують з червоними та білими порічками, пише agroday.com.ua.

Тепличне господарство розпочало свою діяльність в 2013 році. Минулого року перші врожаї полуниці вдалось зібрати 17 квітня. Таким чином, першу ягоду в Дніпропетровському районі вдається отримати раніше, ніж на Херсонщині.

Спочатку суницю тут висаджували в теплицях з додаванням в міжряддя винограду. Пізніше від такого варіанту довелось відмовитись. Було прийнято рішення додатково добудувати теплиці, їх відвели тільки під суницю.

«Після чого посадили в теплицях ранній сорт Альба. Щороку експериментуємо з агроволокном, дугами, схемами посадки. На зиму навіть у теплиці рослини накривали агроволокном. Та згодом помітили, що від ваги навіть такого легкого агроволокна у рослини «крутить» квітконос і листя. Тому над суницею встановили спеціальні дуги. Нещодавно в частині теплиць спробували встановити подвійну плівку — результатом стало отримання врожаю ще на тиждень раніше, завдяки чому вдалося додатково отримати на кілограмі по 100-150 грн», — діляться в «Агросільпром».

Полив рослин в теплиці проводять очищеною від солей водою, яка спочатку подається в спеціальний басейн, де нагрівається до необхідної температури. Одночасно з поливом здійснюється й фертигація простими добривами, в складі яких забезпечують ягоду всіма необхідними елементами, включаючи сірку, магній, цинк, мідь, залізо, бор.

Необхідно врахувати, що подібні теплиці, задоволення недешеве: за словами фахівців, сума необхідних інвестицій перевищує 100 тис. євро/га.

Наразі господарство вже активно вивчає подальші перспективи свого суничного бізнесу, адже, як стверджують агрономи, суницю можна повертати на попередню плантацію не раніше, ніж через 5 років. Основна причина — розмноження в ґрунті хвороб і шкідників. Тому господарство бачить 2 варіанти майбутнього суниці в закритому ґрунті: або заміна ґрунту, або перехід на вирощування в субстраті (на гідропоніці).

Джерело: superagronom.com