Суд повернув Міноборони державне майно вартістю понад 800 тисяч гривень

23 Березня 2019 20:09
У 2017 році між концерном і ФОП був укладений договір про наміри оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що знаходиться у держвласності.
Суд повернув Міноборони державне майно вартістю понад 800 тисяч гривень

Господарський суд Дніпропетровської області розглянув справу №904/4219/18 за позовом виконуючого обов’язки військового прокурора Криворізького гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України про визнання договору недійсним та повернення нерухомого державного майна. Про це повідомляє прес-служба суду.

«Позов заявлено прокурором до державного концерну, який належить до сфери управління Міністерства оборони України (далі — концерн), та фізичної особи-підприємця», — сказано у повідомленні.

У наведеній справі господарським судом установлено, що у грудні 2017 року між концерном і фізичною особою-підприємцем був укладений договір про наміри оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до державної власності.

У подальшому сторони зобов’язалися укласти і належним чином оформити договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності (основний договір), яке знаходиться на балансі концерну.

Відповідно до акту прийому-передачі нерухомого державного майна концерн передав, а фізична особа-підприємець прийняла в строкове платне користування державне нерухоме майно — частину нежитлового приміщення, що знаходиться в будівлі одного з торгових центрів м. Кривого Рогу. Вартість приміщення станом на 01.12.2017 складала 808 854,80 грн.

Господарський суд зазначив, що цей договір не відповідає вимогам:

– Закону України «Про оренду державного та комунального майна»;

– статті 287 Господарського кодексу України (Оренда державного та комунального майна);

– Порядку надання дозволу військовим частинам Збройних сил на передачу закріпленого за ними рухомого та нерухомого майна в оренду, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 11.05.2000 №778.

Процедура оренди була здійснена без відповідного дозволу на передачу майна, без проведення конкурсу та оцінки об’єкту оренди, договір укладено не з належним орендодавцем та його зміст не відповідає законодавчим вимогам, що висуваються до договорів оренди державного майна.

З огляду на встановлені обставини справи, Господарський суд Дніпропетровської області 12.12.2018 ухвалив рішення у справі №904/4219/18, яким позов задовольнив повністю; визнав недійсним договір про наміри оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до державної власності, укладений між концерном та фізичною особою-підприємцем; зобов’язав фізичну особу-підприємця повернути за актом прийому-передачі державі — Міністерству оборони України частину займаного за договором приміщення, яке розташоване в одному з торгових центрів м. Кривого Рогу.

Зазначене рішення не оскаржувалось в апеляційному та касаційному порядках і набрало законної сили відповідно до норм Господарського процесуального кодексу України.

На виконання рішення суду були видані накази про примусове виконання.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про постанову КЦС ВС про визначення порядку користування земельною ділянкою.

Джерело: sud.ua