24 березня – Всесвітній день боротьби проти туберкульозу

24 Березня 2019 17:25

mayu-pravo.com

Україна втрачає щороку від цієї хвороби близько 3700 людських життів і 12 мільйонів доларів непрямих економічних втрат.

Близько третини людства інфіковано бактерією туберкульозу.

Щоправда, захворює на туберкульоз у його активному вигляді лише частина інфікованих (для ВІЛ-інфікованих, до порівняння, ризик  захворіти на СНІД до 30 разів вищий).

1993р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила туберкульоз загальносвітовим лихом. Всесвітній день боротьби проти туберкульозу відзначають, згідно з тим-таки рішенням ВООЗ,саме того дня, коли німецький мікробіолог  Р.Кох оголосив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.

ВООЗ офіційно рекомендувала стратегію DOTS (Directly Observed Treatment, Short-course), що означає «лікування під безпосереднім контролем впродовж короткого курсу». Нині DOTS – найефективніша з усіх протитуберкульозних стратегій, головні принципи якої:  політична підтримка; діагностування шляхом мікроскопії; надійне постачання ліків; регулярне оцінювання результатів. Ця стратегія (якщо її, звичайно, належно застосовувати) дає змогу вчасно виявляти і лікувати хворих — і таким чином мінімізувати ризик інфікування інших людей. Нині стратегія успішно діє у понад  180 країнах світу. Завдяки їй можна вилікувати 92-95% людей, які захворіли.

Цілями ООН у галузі сталого розвитку до 2030 р. передбачена ліквідація глобальної епідемії туберкульозу. Відповідно з ними до 2030р. рівень смертності від цієї страшної хвороби повинен знизитися, порівняно з 2015р.,  на 90% і захворюваності – на 80%.

У вересні минулого року в Нью-Йорку відбулася перша в історії нарада Генасамблеї ООН з туберкульозу на тему: «Об’єднані для викорінення туберкульозу: заходи реагування на глобальну епідемію».

Від 2002р. також 24 березня відзначають Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом.

Туберкульоз – давнє і дуже небезпечне захворювання, яке за кількістю жертв перевершує чуму та  віспу. Науковці стверджують, що давні бактерії туберкульозу з’явилися в Африці близько 70  тисяч років тому й вельми відрізнялися від теперішніх. До Європи хвороба «прийшла» десь 7 тисяч років тому.

Туберкульоз називають «хворобою бідних» — адже він поширюється насамперед там і тоді, де й коли виникають значні соціальні проблеми.

Станом на лютий 2019 р. в Україні від туберкульозу лікувалося 21 048 людей. Цього ж місяця було зареєстровано 2 265 випадків туберкульозу, з них 1 868 — нові.

21 березня цього року в українському парламенті відбувся круглий стіл,  присвячений проблемам боротьби з туберкульозом, під час якого виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун констатувала, що у 2018р. кількість захворювань на туберкульоз зменшилася на цілих 800 випадків порівняно з 2017-м., а закупівлю ліків збільшено («завдяки міжнародним організаціям») заледве не в 40 разів.

Допоки у приміщенні Верховної Ради тривав круглий стіл, а затим – брифінг депутатів та посадовців, під стінами парламенту тривала акція «Настав час». Перед парламентською будівлею постала 4-метрова інсталяція у вигляді годинника, на якому  замість цифр були відтворені основні повідомлення щодо боротьби з туберкульозом, важливі для України.

Щороку в Україні помирає від туберкульозу близько 3 700 людей, тобто біля десяти – щодня. ВООЗ інформує, що 23% випадків захворювання в Україні просто не виявляють.

Непрямі економічні збитки, що їх завдає хвороба Україні, становлять понад $12 млн на рік.

Минулоріч на боротьбу з туберкульозом із Держбюджету було виділено 1 млн грн.

Висновки? Вони – на поверхні: владі байдужі життя громадян. Вона зайнята власним збагаченням.

Підготувала Олена Бондаренко

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

Джерело: ridna.ua