Як відбувається монетизація субсидій і чого очікувати в майбутньому? Про це журналістам регіональних ЗМІ, у тому числі й з Миколаївської області,в Києві розповіли фахівці Мінсоцполітики та Світового банку.


У 2019 році на субсидії з держбюджету заплановано витратити 55, 1 млдрд грн. З березня 2019 року громадяни, яким призначили субсидії, почали отримувати для сплати за житлово-комунальні послуги «живі гроші».

Генеральний директор Директорату сім’ї та соціальної підтримки Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко зазначив:

  • Монетизація підвищить ефективність житлових субсидій, забезпечить прозорий механізм їх надання, стимулюватиме громадян до ощадливого споживання.

За словами консультантки Світового банку Валентини Войтенко, монетизацію запроваджують саме зараз, тому що на підставі аналізу досвіду та аналогічних практик країн Європи, в 2018 році Урядом було розпочато перехід до наступного етапу реформування житлових субсидій — їх монетизації.

З початку 2018 року змінили механізм фінансування житлових субсидій. Вперше за 25 років клірингові розрахунки між бюджетом і підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг замінили розрахунками виключно в грошовій формі.

Консультантка Світового банку Валентина Войтенко розповіла:

  • З 1 січня 2019 року набули чинності зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», згідно з яким житлові субсидії виплачуються споживачу в грошовій формі. Це кардинально змінило механізм виплати житлових субсидій — розпочався перехід від безготівкових розрахунків бюджету з підприємствами — надавачами житлово-комунальних послуг до виплати субсидій безпосередньо людям у грошовій формі. У березні 2019 року мільйони громадян вперше отримали на руки «живі» кошти для оплати комунальних послуг.

Також консультантка Світового банку Валентина Войтенко пояснила, що буде з тими, хто використав отримані у рамках монетизації субсидії кошти не за призначенням і вчасно не сплатив за комунальні послуги?

Одержувачі субсидій мають своєчасно і в повному обсязі оплачувати житлово-комунальні послуги. Порядок надання субсидій передбачає наступні заходи:

субсидія на наступний період не призначається, якщо є заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг більш ніж за один місяць на суму більш ніж 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

надання субсидії припиняється, якщо через заборгованість домогосподарству припинили надання хоча б однієї з послуг.

Громадяни, які отримали на руки кошти, але вчасно не сплатити за житлово-комунальні послуги, ризикують залишитися без субсидії, доки не сплатять борг.

Якщо отримувач має заборгованість понад один місяць на суму від 340 грн, субсидія на наступний період не призначається до погашення цього боргу. Після того як громадянин сплатить борг, субсидію буде перепризначено.

При цьому той, хто допускав прострочення оплати, маючи на руках кошти, отримані у рамках монетизації субсидії, буде надалі одержувати субсидію вже у безготівковій формі – такі доповнення до існуючого порядку зараз готує Уряд.

Якщо такий отримувач надалі сплачуватиме рахунки вчасно і дисципліновано, то вже з наступного періоду йому може бути поновлено виплату субсидії у готівковій формі.

Важливо, щоб у отримувача не було заборгованості за житлово-комунальні послуги станом на травень 2019 р., коли відбуватиметься перепризначення субсидій на наступний рік.