Відпрацьовані батарейки перероблятимуть на рідке добриво для сільгоспкультур

3 Квітня 2019 17:37

Розроблена фінськими спеціалістами технологія, поки що єдина у світі дозволяє отримувати з відпрацьованих батарейок цинк і марганець та виробляти з них цінне рідке добриво. Продаж перших зразків органічного добрива для рослин, отриманого внаслідок переробки відпрацьованих батарейок, стартує у Великобританії вже цього місяця, пише superagronom.com.

У 2018 році продукт отримав золоту медаль на Гельсінкській сільськогосподарській виставці, як важливе екологічне та енергоощадне рішення для сільського господарства.

На сьогодні дефіцит цинку спостерігається на 10-15% польових культурах в Британії. Брак цього елементу спостерігається переважно на піщаних ґрунтах з високим рівнем pH. Тим часом нестача марганцю характерна для всіх полів в країні.

За словами фахівців, нестача поживних елементів може відчутно позначитися на врожайності культур. Втім, перше ніж приймати рішення про рівні концентрації та терміни внесення добрив з цинком і марганцем аграріям рекомендують проводити тести ґрунту і тканин рослин на предмет дефіциту цих елементів.

Оригінальний продукт фінської компанії випускається в концентрованому вигляді для подальшого розведення. Залежно від потреб культури та рекомендацій агрономів, на гектар площі вноситься в середньому 2-3 літра концентрату. Це дозволяє на 120-180 г збагатити ґрунти цинком, на 124-186 г марганцем, на 156-234 г сіркою.

Випробування з використанням 3 л/га рідкого добрива в Фінляндії дозволили за одне використання збільшити врожайність пшениці на 0,35 т/га, ячменю — на 0,9 т/га.

Джерело: agronews.ua