Аграрії мають намір відмовитись від посіву рису цього року

7 Квітня 2019 20:23
Посіви під загрозою через занадто високу ціну поливу
Аграрії мають намір відмовитись від посіву рису цього року

Фото: pixabay

Аграрії заявляють, що посіви рису у 2019 році під загрозою через занадто високу ціну поливу, адже Держводагентство збільшило тариф на 30%, передає видання «Сьогодні».

Зокрема, у Херсонській області вирощують 65% українського рису, але через зростання ціни поливу в цьому році фермери готові взагалі його не сіяти.

«Ціна на сьогоднішній день, навіть спираючись на інфляцію і на всі інші позиції, вона не відповідає дійсності», – зазначив голова комісії з питань земельних відносин Херсонської обласної ради Сергій Рибалко

Подорожчання поливу напередодні посівної чиновники пояснюють бажанням підвищити зарплату працівникам водного господарства.

«Державний бюджет не може платити сьогодні конкурентну зарплату. За рахунок надання послуг подачі води намагаємося в цьому році підняти доплати зробити якісь премії підняти заробітну плату», – пояснив заступник начальника Херсонського обласного управління водних ресурсів Анатолій Новиков.

У свою чергу, як зазначається на сайті Херсонської обласної ради, позафракційна аграрна група «Аграрії Херсонщини» ухвалила рішення направити листи стосовно вказаних питань до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Генерального прокурора Юрія Луценка, голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва та виконуючої обов’язки Міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевої. Депутати та сільгоспвиробники вимагають перевірити об’єктивність підвищення тарифів на воду управліннями водного господарства, провести комплексні перевірки у таких структурах та організувати виїзну нараду щодо питання створення спілок водокористувачів. Крім того, за словами аграріїв, вони готові захищати свої інтереси шляхом проведення мітингів.

Нагадаємо: у березні аграрії 11 областей України засіяли ранніми ярими зерновими та зернобобовими культурами площу 159 000 га або 7% до прогнозу (7,2 млн га).

Джерело: mind.ua