У перший день після Великодня – Поливаний понеділок

29 Квітня 2019 19:41

Поливаний понеділок у Львові, архівна світлина. Фото: Микола Тис/ZIK

Поливаний понеділок у Львові, архівна світлина. Фото: Микола Тис/ZIK

Поливаний понеділок відзначається щорічно в перший день після світлого свята Великодня. У нинішньому році він припадає на 29 квітня.

Існує традиція, що на Поливаний понеділок обливають дівчат холодною водою. Вважається, що це надає їм ще більше краси, здоров’я і захищає від різних хвороб.

З часів Київської Русі зберігся звичай обливати водою дівчат, які хочуть вийти заміж. Якщо хлопець обіллє молоду в Поливаний понеділок, то вона обов’язково вийде заміж за коханого, – повідомляє Znaj.ua.

Воді завжди приписували чудодійні властивості. За часів язичницьких богів Київської Русі проводили весняні купання та обливання, які називали магічними ритуалами. З допомогою таких обрядів закликали дощі, необхідні для гарного врожаю. У народі вірили, що так можна очиститися не тільки зовні, але і внутрішньо, а також вилікуватися від серйозних хвороб.

Варто відзначити, що треба було обливати як себе, так і все навколо – домашніх тварин, птицю, вулики, пастухів перед виходом на поле. Щоб вилікувати кого-небудь від хвороби, водою мили образи або предмети зі срібла, а потім обливали нею хворих заїканням, епілепсією, лихоманкою. Тільки зробити це потрібно було несподівано.

Але в основному свято пов’язували з очищенням внутрішнього духовного світу. Невеликі групи чоловіків або хлопців ходили в гості до сусідів. Там вони влаштовували яскраві вистави з піснями, танцями і обов’язковим розхваленням господині дому. За це вони отримували щедрі подарунки від господарів будинку. Прийнято було дарувати хліб, яйця, горілку, пироги або гроші. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/04/29/u_pershyy_den_pislya_velykodnya__polyvanyy_ponedilok_1562247

Джерело: zik.ua