З Антарктики до Африки переправлять айсберг, щоб напоїти 4 мільйони людей

9 Червня 2019 22:36

 

Південноафриканський морський рятувальник Ніколас Слоун планує відбуксирувати айсберг з Антарктики в Південну Африку. Завдяки цьому він сподівається забезпечити водою 4 млн жителів Кейптауна, які страждають від посухи.

З Антарктики до Африки переправлять айсберг

Про це пише Bloomberg, повідомляє lenta.ua.

За своє професійне життя Ніколасу доводилося пережити дві аварії на вертольоті, провести тисячі годин на борту суден, які горять, тонуть, розпадаються і пропускають нафту або хімікати в океан. Але одного разу йому не вдалося прийняти ванну вдома в Кейптауні. Через трирічну посуху місто ризикувало стати одним з перших в світі, в якому могла повністю закінчитися муніципальна вода. На людину виділяли всього 50 літрів в день на всі потреби. Це викликало занепад сільського господарства: фермери знищували худобу, оскільки не могли її напоїти. Завдяки опадам за рік ситуація покращилася, обсяг води на людину зріс до 70 літрів, але цього все ще мало.

Тому Слоун почав думати над вирішенням проблеми. Він планує відбуксирувати в Південну Африку величезний антарктичний айсберг і перетворити його в муніципальну воду.

«Щоб зробити операцію економічно доцільною, айсберг повинен бути великим. В ідеалі, 1000 метрів у довжину, 500 – в ширину і двісті пятідесят глибину. Важити айсберг має близько 125 млн тонн. Він забезпечив би близько 20% потреб Кейптауна в воді протягом року», – розповідає Слоун.

Ніколас вже зібрав команду гляціологів, океанографів і інженерів. Він також знайшов фінансування для проекту, очікувана вартість якого становить понад $ 200 млн. Слоуну залишилося тільки укласти угоду з ПАР про придбання води Антарктики, щоб закрити всі формальності.

Його команда змогла б орендувати необхідні судна і підготувати всі матеріали протягом шести місяців, а місія повинна відбутися в листопаді або грудні, коли клімат Антарктики менш жорстокий.

За даними ВООЗ, сьогодні більш 2,1 млрд людей у ​​світі не мають доступу до безпечної питної води. При цьому знесолення не є вдалим рішенням, оскільки воно дороге, енергоємне, а відходи у вигляді розсолу, який відкачують назад в океан, містять шкідливі речовини (включаючи мідь і хлор) і багато солі – це шкодить людям і морським мешканцям.

Тим часом понад 100 тис. антарктичних айсбергів щорічно тануть в океані. За деякими розрахунками, вони містять більше прісної води, ніж споживається щорічно. Ніколас Слоун впевнений, що протягом 30 років буксирування айсбергів стане звичайною практикою. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/06/09/z_antarktyky_do_afryky_perepravlyat_aysberg_shchob_napoity_4_milyony_lyudey_1589871

Джерело: zik.ua