Криворізьким «люстраторам» загрожує позбавлення волі

5 листопадаа 2014 15:06
from-ua.com

from-ua.com

Правоохоронні органи Дніпропетровщини розпочали кримінальне провадження стосовно активістів, які «люстрували» двох криворізьких чиновників. До початкової статті за фактом хуліганства незабаром додалася стаття про незаконне позбавлення волі і викрадання людей.

Наприкінці минулого тижня в Інтернеті з’явилося відео, на якому знято, як група активістів кидає до сміттєвого баку двох працівників мерії Кривого Рогу — голову управління земельних ресурсів і начальника юридичного управління. Активісти, що схопили чиновників біля будівлі обласного апеляційного адміністративного суду, звинувачували їх в «беззаконні» щодо підприємців. Відзнята сцена видається, м’яко кажучи, неоднозначною, тим паче, що «сміттєва люстрація», вочевидь, вперше в Україні застосовувалося щодо жінки.

Міліція прокоментувала цю подію повідомленням на сайті МВС України такого змісту: «31 жовтня з 12:15 до 14:00 біля адміністративної будівлі Дніпропетровського адміністративного апеляційного суду, розташованого по пр. Газети «Правда», зібралася група громадян близько 30 осіб — мешканців м. Кривий Ріг, що прибули на судове засідання у справі про завищені розміри орендної плати за користування землею в м. Кривий Ріг. Після закінчення судового засідання до трьох представників Криворізької міської ради, які вийшли на вулицю, підійшла група осіб з-поміж представників громади м. Кривий Ріг, обсипала їх мукою і кинула до баку із сміттям, де утримували протягом 10 хвилин. Після цього та ж сама група осіб прийшла до адміністративної будівлі обласної прокуратури, розташованої по пр. Карла Маркса, 38 і попрямувала до приймальні прокурора області. Лише після розмови з працівниками міліції громадяни погодилися залишити адміністративну будівлю прокуратури». Міліція повідомляє, що за цими фактами слідчий відділ Жовтневого РВ вніс відомості до ЄРДР з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 2 і ч. 3 ст. 296 (хуліганство). Своїх заходів вжила й прокуратура Дніпропетровської області. Вона роз’яснює, що дії «сміттєвих люстраторів» підпадають під дві статті Кримінального кодексу України — за ч.2 ст.296 (хуліганство, вчинене групою осіб), ч.2. ст.146 (незаконне позбавлення волі щодо двох чи більше осіб). Винним за цими статтями може загрожувати до п’яти років позбавлення волі. В обласній прокуратурі також повідомляють, що оскільки на місці правопорушення перебувало кілька співробітників міліції, які жодних заходів щодо припинення протиправних дій не вжили, до Єдиного реєстру внесено відомості за фактом їх службового недбальства (ч.1 ст. 367).

Слід зазначити, що атак «люстраторів» на Дніпропетровщині останнім часом зазнали не лише чиновники, а й самі представники правоохоронних органів. Так, у результаті гучної акції біля будівлі обласної міліції у відставку вимушений був піти начальник ГУ УМВС у Дніпропетровській області Георгій Гогуадзе. Місяць тому — 30 вересня — «люстратори» приходили до обласного прокурора Романа Федика.

Владислав РОМАНОВ, політолог:

— З одного боку, емоційно я схильний виправдовувати «люстраторів». Тому що корупція в нашій державі всіх дістала. Адже відомо, що таке земельні управління. Тому можна сказати, що це пара виривається назовні з вулкана. Люди не вірять в «легку» люстрацію і хочуть швидкого розв’язання проблем, але в цьому і криється небезпека. Гадаю, що швидше запрацює закон про люстрацію і з влади виженуть корумпованих чиновників, то краще, аби не дійшло до крайнощів. Хоча слід враховувати й те, що під виглядом люстрації зацікавлені люди можуть зводити рахунки між собою і прибирати конкурентів. Таке теж не цілком ймовірне. Тут є ще один нюанс — при очищенні влади від корупції мають бути задіяні правоохоронні органи, але саме на їхню адресу з боку громадян надходить дуже багато нарікань. У цьому й полягає складність люстрації.

Вадим РИЖКОВ, «День»