Чому Уряд дистанціювався від проблеми з курсом національної валюти?

11 листопадаа 2014 14:20

grnСьогодні склалася унікальна ситуація, коли Уряд, який має достатні повноваження щодо вирішення питань державного управління у сфері економіки та фінансів, вважає за необхідне лише час від часу публічно коментувати непросту ситуацію, що склалася в Україні із забезпеченням стабільності національної валюти.

Про це радник Президента Микола Томенко сказав, перебуваючи на Чернігівщині та відповідаючи на запитання стосовно фінансової ситуації в країні та курсу гривні.

Він зауважив, що, як відомо, в Законі про Кабінет Міністрів України чітко зазначено, що «до основних завдань Кабінету Міністрів України належать забезпечення проведення бюджетної, фінансової, цінової, інвестиційної політики…», а його діяльність спрямовується, зокрема, і на вирішення питань державного управління у сфері економіки та фінансів, соціальної політики, праці та зайнятості.

А у статті 20 Закону, де закріплені основні повноваження Кабінету Міністрів України, зазначається, що у сфері економіки та фінансів Уряд «забезпечує проведення державної економічної політики, здійснює прогнозування та державне регулювання національної економіки; забезпечує розроблення і виконання загальнодержавних програм економічного та соціального розвитку, …забезпечує проведення державної фінансової та податкової політики, сприяє стабільності грошової одиниці України, …забезпечує проведення державної політики цін та здійснює державне регулювання ціноутворення».

Микола Томенко вважає, що ситуація на нинішньому фінансовому ринку України та забезпечення стабільності гривні – це спільна відповідальність передовсім Уряду і Нацбанку. «І в цьому питанні Уряду не можна займати безвідповідальну позицію. Бажано менше проводити прес-конференцій, говорячи про те, що відбувається на фінансовому ринку, а більше здійснювати конкретних, реальних кроків для того, щоб забезпечити стабільність нашої національної валюти», – підсумував радник Президента.