Дніпропетровщина долучилася до Всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф»

12 Лютого 2015 11:41

_1_14236791791636-31FCДніпропетровщина стала вже 9 областю України, яка бере участь в проекті «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф». Про це повідомляє  сайт ОДА.

В її рамках провідні спеціалісти Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова обстежили та проконсультували пацієнтів у Дніпропетровському обласному діагностичному центрі, а також провели науково-практичну конференцію з лікарями. 
Смертність від захворювань серцево-судинної системи в Україні сягає понад 66% у загальній структурі причин смертності. Саме зараз проблема може стати ще гострішою, адже одним із найнебезпечніших наслідків нинішньої ситуації в Україні є психологічний стан українців та вірогідний стрибок захворювань, у першу чергу серцево-судинної системи.
«Незважаючи на всі зусилля, прикладені за останні роки, кількість інфарктів міокарда не зменшується. Це обумовлено, з одного боку, проблемою надання медичної допомоги, з іншого боку – наше населення просто не знає, що робити, до кого звертатися, як себе поводити. Такими виїздами ми намагаємося не тільки оцінити рівень допомоги в регіоні, а й пояснити, як необхідно будувати систему надання меддопомоги для того, щоб зберегти життя пацієнтів», – зазначив головний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих» Костянтин Руденко.
Він розповів, що проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» було розроблено 4 місяці тому. Його мета не тільки читати лекції, проводити науково-практичні конференції, популяризувати діагностичні процедури та операції серед кардіологічної та кардіохірургічної спільноти, а й доносити до населення можливості вирішення проблем, які існують в сучасній медицині.
Для цього фахівці з Києва провели прийом пацієнтів у Дніпропетровському діагностичному центрі. Лікар інституту Амосова Наталія Коллякова прийняла понад 40 мешканців області. Вона повідомила, що враження від центру найпозитивніші – самодостатній, професійний медзаклад охоплює практично весь спектр кардіологічної допомоги на дуже високому рівні.
«Ті результати, які нам сьогодні продемонстрували працівники центру та адміністрація області показують, що Дніпропетровщина одна з найкращих регіонів з тих, які ми об’їхали. Це стосується кардіологічних операцій у дорослих і дітей, допомоги, яка надається пацієнтам з порушеннями ритму серця. За останні роки лікарі центру змогли поліпшити ситуацію з лікування інфаркту, знизити смертність», – додав Костянтин Руденко.
У планах київської бригади фахівців також провести лекції з кардіології для студентів Дніпропетровської медичної академії.
«Близько 15 колег з Києва відвідали пацієнтів нашої області. Більше 130 людей – кардіологи, терапевти, лікарі первинної допомоги, від яких залежить діагностика і подальше вдале лікування, вже взяли участь в конференції. Завтра спілкування продовжиться на базі Медакадемії. Таке спілкування професіоналів піде лише на благо хворих», – підсумував директор Дніпропетровського обласного центру кардіології та кардіохірургії Юрій Григоренко.

Джерело: сайт ОДА.