У Міносвіти підтримали намір трьох структурних підрозділів Криворізького вишу відновити самостійну діяльність

12 Лютого 2015 12:04

_1_14237338924870-2102Криворізький педагогічний інститут, Криворізький економічний інститут вищого навчального закладу «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана» та Криворізький навчально-науковий комплекс Національної металургійної академії України, які наразі все ще залишаються частиною Криворізького національного університету, повернуться до самостійного статусу, який мали ще у 2010 році. Про це повідомляє  сайт ОДА. 

Попередню домовленість про це уклали під час зустрічі представників облдержадміністрації та вишів, які відокремлюються, з Міністром освіти і науки Сергієм Квітом.

 Ідея створити Криворізький національний університет як потужний різногалузевий виш не була поганою, але практика показала, що за роки його існування суттєвих змін було дуже мало. Сьогодні крапку у питанні відокремлення від університету трьох його структурних підрозділів майже поставлено. Та кожен з цих вишів тепер має довести, що це було не просто якесь фізичне роз’єднання, що заклади стали самостійними і самодостатніми. Адже сьогодні обдурити студента вже неможливо – зазначили під час зустрічі.

Документальний супровід процесу повернення трьом структурним підрозділам Криворізького національного університету самостійного статусу, який вони мали до об’єднання, здійснюватиме департамент освіти і науки ОДА. На цьому наголосив очільник відомства Олександр Демчик. Також за його словами, остаточне рішення у цьому питанні має з’явитись не пізніше квітня 2015 року. Такий термін пов’язують зі вступною кампанією – до її початку вже самостійні виші мають встигнути закріпити свої позиції серед абітурієнтів.
Загалом роз’єднання КНУ не призведе до створення низки нових навчальних закладів. У підсумку це буде відновлення повномасштабної роботи вишів, які до цього мали багатолітню історію, а після об’єднання у 2011 році так і не змогли повною мірою реалізувати свій потенціал. Такої думки дотримується голова Ради ректорів Дніпропетровщини Олександр Величко.
Виконуючий обов’язки ректора Криворізького національного університету Микола Ступник до реформ готовий і наголошує, що рішення про відокремлення від материнської структури КНУ трьох підрозділів дійсно було ініціативою трудових колективів, а не чиєюсь примхою:
«Воля трудових колективів полягала в тому, щоб покінчити з епохою прийняття примусових адміністративних рішень та перенести центр освітянської волі ближче до тих, хто дійсно формує освітянську політику. У ході зустрічі з Міністром освіти ми довели, що всі етапи нашої роботи були проведені коректно», – сказав він.
На користі повернення до самостійного функціонування наголошують також і керівники структурних підрозділів, які наразі відокремлюються від Криворізького національного університету.
За словами виконуючого обов’язки директора Криворізького економічного інституту Андрія Шайкана, після прийняття всіх необхідних рішень, інститут знов стане філіалом Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана. Також Студенти Криворізького інституту стануть повноцінними учасниками всіх програм, які провадить Київський виш.
Криворізький металургійний інститут має стати підрозділом Національної металургійної академії України. За словами нинішнього очільника інституту Олександра Учителя, цей етап співпраці дозволить підвищити якість металургійної освіти регіону.
Педагогічний інститут, за інформацією його директора Ярослава Шрамка, поверне собі звання базового вищого педагогічного та методично-наукового центру області.
Восени 2014 року представники Криворізького педагогічного інституту та Криворізького економічного інституту вищого навчального закладу «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана» вперше повідомили про свій намір поновити самостійну діяльність. З проханням сприяти цьому відокремленню педагогічна спільнота структурних підрозділів КНУ звернулась до керівництва облдержадміністрації.
Протягом грудня 2014 року у Кривому Розі пройшла низка зустрічей та відкритих обговорень. До діалогу було запрошено не лише очільників навчального закладу та його підрозділів, а й студентів, викладачів вишу та представників міської влади.
Наприкінці грудня вчена рада Криворізького національного університету проголосувала за відокремлення від його материнської структури вже трьох підрозділів.

Джерело: сайт ОДА.