Перед тим як почати поститись – обов’язково слід порадитись з лікарем. Про це повідомляє сайт міськради.
«Взимку організм більш вразливий, оскільки з їжею потрапляє менше вітамінів, холодно і мало сонячного світла, а ми під час посту відмовляємось від риби, яєць, м’яса та молочних продуктів, які так важливі для нормального функціонування організму. Тож, я раджу, перед тим, як почати поститись гарно подумати, оскільки будь-які крайності шкідливі для здоров’я», – сказала під час прес-конференції головний лікар міського центру здоров’я Алла Толчинська. Вона додала, що людям похилого віку, людям з хронічними захворюваннями, дітям, вагітним та тим, хто одужує після хвороби поститися взагалі не можна. Не рекомендується поститись тим, хто має захворювання шлунково-кишкової системи, оскільки під час посту тваринні білки замінюються на рослинні, а це вдвічі більше навантаження на органи травлення. Лікарі радять готувати свій організм до посту – поступово вводити дні рослинної їжі. «Під час самого посту голодувати ні в якому разі не можна, додавайте у свій раціон якомога більше фруктів, овочів, горіхів, бобових, можна замінювати молочні продукти соєвими – сир тофу, соєве молоко та інше. Не слід забувати і про каші, там також багато корисних елементів, але для того, щоб їх зберегти слід крупу варити всього 3 хвилини, а далі накривати ковдрою, щоб вона запарювалась», – зазначила лікар-дієтолог «Інституту гастроентерології НАМН України» Діана Птушкіна. Вона нагадала дніпропетровцям, що не слід забувати і про правильний режим пиття – щодня пити не менше 30 мілілітрів води, чаю та компотів на 1 кілограм маси тіла. Виходити з посту лікарі радять поступово – потроху додавати в свій раціон рибу, м’ясо, яйця та молочні продукти. Не слід одразу переїдати, оскільки це точно зашкодить організму. Діана Птушкіна зазначила, що здоровій дорослій людині достатньо їсти м’ясо 3 рази на тиждень – 150 грамів на день. Перевагу слід надати птиці, оскільки таке м’ясо більш корисне для організму.
Великий пост починається 23 лютого і закінчується 11 квітня.