У Міжнародний день рідної мови на українську перейшли близько півтисячі мешканців Дніпропетровщини

23 Лютого 2015 23:55

images (1)На Дніпропетровщині підбили підсумки акції «24 години українською», учасники якої погодилися розмовляти виключно рідною мовою цілу добу. Про це повідомляє  сайт ОДА.
З ініціативою проведення акції «24 години українською» виступила молодь Дніпропетровщини, яку підтримала облдержадміністрація та громадськість. В рамках акції на центральній площі Дніпропетровська організатори пропонували всім бажаючим заповнити анкету учасника. Після цього вони зав’язували учаснику синьо-жовту стрічку – позначку людини, що наступні 24 години говоритиме виключно українською.
«Здебільшого люди реагували позитивно та із задоволенням погоджувалися брати участь в акції. Дуже приємно було спостерігати таку тенденцію, що до нас підходили мешканці Дніпропетровщини різного віку, а не тільки молодь. Школярі, студенти, люди середнього та навіть похилого віку», – розповіла одна з координаторів акції Дар’я Одєгналова.
Люди, які погодились розмовляти в цей день українською мовою, залишили організаторам свої контакти, і вони мали змогу поцікавитись, чи дотримались учасники своєї обіцянки.
«Дуже багато діточок з батьками говорили, що в дитячому садочку вони вивчають українську мову, але в побуті спілкуються російською, вихователі поза уроками також спілкуються російською. Ніхто не має ні на кого тиснути, до кожного з нас має прийти свідомість. Але якщо подавати приклад, то й діточки будуть схильні до таких речей», – сказав голова правління ОО «Майдан-Січеслав» Віктор Романенко.
Метою акції було відродити любов до рідної мови і допомогти людям подолати сором’язливість при розмові українською. А крім того, довести, що говорити українською не тільки не страшно, а й цікаво, зручно і престижно.
«Я думаю, що ми досягли своєї мети, адже на Дніпропетровщині завдяки акції щонайменше на півтисячі більше людей заговорили українською. Це може стати першим кроком до того, щоб перейти на солов’їну в повсякденному житті, незважаючи на звичку. Адже мова – це те, що об’єднує, це одна з найперших ознак народності», – наголосив голова Дніпропетровської обласної молодіжної ради Сергій Кривогуз.

Джерело: сайт ОДА.