Перевізники наполягають на збільшення вартості проїзду в автобусах до 6 грн

2 Березня 2015 18:13
tsn.ua

tsn.ua

Перевізники наполягають на збільшенні тарифу на проїзд в автобусах мінімум до 6 гривень. Тариф у 4 гривні вже збитковий, цих грошей за перевезення пасажирів вже не вистачає навіть для того, щоб заправити автобус, не кажучи вже про зарплату водієві та обслуговуванні автотранспорту, пише gorod.dp.ua.

«У Дніпропетровську середня довжина маршруту становить 25 км. Вартість дизельного палива – 25 грн за літр. При витраті 16 літрів на 100 км, ділимо на 4, оскільки 25 км від 100 – це четверта частина. Значить, потрібно купити 4 літри, щоб машина доїхала до місця призначення. А для цього потрібно перевезти 22 людини, щоб просто окупити вартість солярки. Крім цього, розуміємо, що водій – це теж людина, яка приходить на роботу, щоб прогодувати сім’ю», – вважає голова Дніпропетровської обласної організації роботодавців у галузі автомобільних перевезень Олександр Різник.

За розрахунками перевізників (а вони рахують за формулою, рекомендованою Кабміном) на сьогоднішній день по різних маршрутах вартість проїзду повинна варіюватися від 8 до 12 гривень. Правда, це – за розрахунками тижневої давності, коли паливо було по 18 гривень. На сьогоднішній день за такою формулою можна нарахувати і 15 і, 17 гривень за проїзд. Але автотранспортники розуміють, що за ці гроші ніхто не поїде, тому готові до компромісного тарифом.

«Граничний тариф не повинен перевищувати 5-6 гривень, – вважає директор департаменту транспорту і зв’язку міськради Ірина Прилипа. – Ми згодні з тим, що вартість проїзду необхідно переглянути в максимально стислі терміни, адже при такій вартості палива (ніколи не було такого, щоб ДТ було дорожче 95-го бензину, а на зараз паливо коштує 26,5 гривень за літр) на такому тарифі працювати неможливо».

Тому у вівторок, 3 березня, на виконкомі розглядатимуть заявки перевізників на збільшення вартості проїзду в автобусному транспорті. І, ймовірно, що таки затвердять граничний тариф в 5 або 6 гривень.

Перевізники теж зволікати не збираються і готові до кінця першого тижня березня возити пасажирів вже за новими тарифами.

Тарифи для кожного перевізника будуть переглядати індивідуально, тому на деяких маршрутах (коротких і на автобусах великої місткості) вартість поїзда може бути і 4,5 гривні.