Продукти для мозку: що корисно, а що не зовсім

12 Липня 2015 14:50
patelnya.com.ua

patelnya.com.ua

Наш мозок – найважливіший орган. Адже він відповідає за правильне функціонування всіх органів і систем організму. Аби наш мозок добре працював, варто знати, як правильно харчуватися! Існують корисні продукти для мозку, які покращують його діяльність. Тож давайте дізнаємося, що потрібно з’їсти, аби “увімкнути” мозок!

Вітаміни та мікроелементи, корисні для мозку

Основна функція мозку – здійснення мозкової діяльності. Тобто, аналіз інформації, яка до нього надходить. А для того, щоб всі структури мозку працювали злагоджено і без збоїв, необхідно повноцінне харчування, що містить наступні вітаміни і мікроелементи.

Глюкоза. Вона є важливим складником, що забезпечує продуктивну роботу мозку. Міститься в таких продуктах, як родзинки, курага, мед.

Вітамін С. У великих кількостях вітамін С міститься в цитрусових, чорній смородині, японської айві, полуницях, болгарському перці і обліписі. Тому вживайте ці продукти якомога частіше. Особливо в сезон, коли вони дозрівають – тобто, влітку. Адже тільки найсвіжіші овочі та фрукти містять необхідні вітаміни.

Залізо. Це найголовніший елемент, необхідний нашому мозку. Його найбільша кількість, міститься в таких продуктах, як зелені яблука, печінка. Багато його також в зернових і бобових.

Вітаміни групи В. Вітаміни цієї групи також необхідні для нормальної роботи нашого мозку. Вони містяться в печінці, кукурудзі, яєчних жовтках, квасолі, висівках.

Кальцій. Найбільша кількість органічного кальцію міститься в молочних продуктах, сирі і яєчних жовтках.

Лецитин. Будучи потужним антиоксидантом, лецитин також відповідальний за нормальне функціонування головного мозку. Їм багаті такі продукти, як м’ясо птахів, соя, яйця і печінка.

Магній. Захищає мозок від стресу. Він міститься в гречці, рисі, листовый зелені, квасолі, а також в зерновому хлібі.

Кислоти класу Омега. Входять до складу мозку і оболонок нервів. Зустрічаються в жирних видах риб (скумбрія, лосось, тунець). Також, присутні у волоських горіхах, оливковій та рослинній оліях.

Найкорисніші продукти для мозку

  1. Волоські горіхи. Гальмують процес старіння організму. Покращують роботу мозку. Містять велику кількість поліненасичених кислот, вітаміни В1, В2, С, РР, каротин. Мікроелементи – залізо, йод, кобальт, магній, цинк, мідь. Крім того, містять юглон (цінне фітонцидна речовина). Також містять тіамін та магній, які покращують пам’ять.
  2. Чорниця. Дуже корисна для мозку. Вона сприяє поліпшенню пам’яті, дозволяє запобігти серцево-судинні захворювання, відновлює рівновагу і координацію.
  3. Курячі яйця. Яйця є джерелом такої необхідної для мозку речовини, як лютеїн, який знижує ризик інфаркту та інсульту, перешкоджає тромбоутворенню.
  4. Чорний шоколад. Цей продукт є важливим стимулятором мозкової діяльності. Він активізує мозкові клітини, розширює судини, бере участь у постачанні у мозок кисню. Шоколад корисний при порушеннях роботи мозку, що викликані недосипанням і перевтомою. Допомагає швидше відновлюватися при інсульті. Крім того, в ньому міститься фосфор, що живить мозок і магній, відповідальний за клітинний баланс.
  5. Морква. Перешкоджає руйнуванню мозкових клітин, уповільнює процеси старіння.
  6. Морська капуста. Вона дуже корисна для хорошої роботи мозку. У морській капусті міститься велика кількість йоду. А оскільки його недолік викликає дратівливість, безсоння, розлади пам’яті і депресії, то включення даного продукту в раціон дозволяє всього цього уникнути.
  7. Жирні сорти риби. Риба, яка багата жирними кислотами класу омега-3, дуже корисна для головного мозку.
  8. Курятина. Багата білками, є джерелом селену і вітамінів групи В.
  9. Шпинат. У шпинаті міститься величезна кількість поживних речовин. Це надійне джерело антиоксидантів, вітамінів А, С, К і заліза. Захищає організм від таких захворювань як інсульт та інфаркт.

Шкідливі для мозку продукти

Спиртні напої. Викликають спазм судин, а потім деструкцію мозкових клітин.

Сіль. Викликає затримку вологи в організмі. Внаслідок цього відбувається підвищення артеріального тиску, яке у свою чергу, може викликати геморагічний інсульт. Звісно, зовсім відмовлятися від солі не потрібно, але бажано обмежити її кількість та не зловживати надто соленими продуктами.

Жирне м’ясо. Збільшує рівень холестерину і як наслідок розвивається атеросклероз судин головного мозку.

Солодкі газовані напої, сухарики, чіпси, ковбаси та інші продукти тривалого зберігання. Містять шкідливі для роботи мозку хімічні речовини.

Джерело: patelnya