Пластиковий посуд уже давно міцно увійшов до повсякденного життя. Та у багатьох ще залишилися питання щодо безпечності матеріалів, із яких він виготовляється. Як з’ясувалося, потенційну шкоду можна визначити за знаками, розміщеними на пляшках і упаковках. Пропонуємо ознайомитися з основними різновидами пластикового посуду і особливостями його використання.
Чи шкідливий пластиковий посуд?
Полімери, які використовуються для виготовлення одноразового посуду, є нетоксичнми і не «мігрують» в їжу. А ось проміжні речовини, технологічні добавки, розчинники, продукти хімічного розпаду можуть отруїти людину. Зазвичай вони проникають в їжу під час її зберігання в пластиковому посуді або при нагріванні. Шкідливі речовини можуть виділитися і зі старих полімерних матеріалів. Різні види пластику стають токсичними за різних умов. Одні категорично не можна нагрівати, інші – мити і т.д.
Як визначити різновид пластику?
Для сортування пластику було розроблено інтернаціональне маркування: трикутник, утворений стрілками, із цифрою усередині. Зазвичай його ставлять на дні посуду чи тари, іноді – внизу пляшки. Під трикутником може бути вказаний буквений код пластику.
Поліетилентерефталат (PET)
Одноразові склянки, тарілки, вилки, ложки, ножі, пляшки для води, пива, молочних продуктів і рослинних олій із позначкою PET роблять з поліетилентерефталату. Його забороняється використовувати в мікрохвильовій печі і заповнювати гарячою їжею. У цього посуду є термін придатності. Він складає усього лише один рік. Пізніше з посуду можуть виділятися шкідливі речовини. Пляшки з водою або рослинною олією також не можуть зберігатися більше року. Користуватися РЕТ-посудом треба тільки один раз. Виняток становлять лише пляшки з-під мінеральної і столової води, які можна споліскувати. Повторно їх дозволяється заповнювати лише водою. Компоти, морси, соки, холодні чаї, молоко в такій тарі зберігати не рекомендується.
Полістирол (PS)
Цей матеріал застосовують для виробництва лотків (схожих на пінопласт), склянок для молочних продуктів, контейнерів для їжі, вилок і ложок. Полістироловий посуд за високої температури виділяє отруту. У ньому можна зберігати тільки холодну їжу і напої.
Полікарбонат та інші пластмаси (O, OTHER, тобто «ІНШЕ»)
Матеріали застосовують для виробництва дитячих пляшечок, багатошарової упаковки і пляшок для води багаторазового вживання. Полікарбонатний (РС) посуд найбезпечніший і найпрактичніший. Він не б’ється, не окислюється, стійкий до жару.
Поліпропілен (PP)
Матеріал використовують для виробництва склянок, банок, посуду для гарячих страв, пакувальної харчової плівки, контейнерів для продуктів. Посуд із поліпропілену може витримати високі температури (до 1000оС). Його можна використовувати для підігріву їжу в мікрохвильовій печі. Також із РР-посуду дозволяється пити гарячий чай або каву. Поліпропілен «не любить» жири. Найменший контакт із ними призводить до руйнування, виділення токсичних речовин. PP-посуд не призначений для алкоголю. Випивання з такої склянки негативно впливає не лише на нирки, але й на зір.
Силікон (єдиного маркування не існує)
Силіконовий посуд витримує температуру від -60 до +280 градусів. Із цього матеріалу роблять форми для кексів, желе і льоду. Посуд із силікону м’який і дуже слизький. Завдяки антипригарним властивостям, його не потрібно змащувати перед застосуванням.
Посуд із меламіну (єдиного маркування не існує)
Посуд із меламіну після контакту з харчовими продуктами й миття виділяє велику кількість формальдегіду. Він підходить тільки для холодної нерідкої їжі. У деяких країнах Європи посуд із меламіну взагалі заборонений. Купувати продукцію з цього матеріалу вкрай небажано.