В Україні риба може подешевшати на 40%

18 Липня 2015 08:44
media-bar.info

media-bar.info

У Держагенстві рибного господарства України планують зайнятися дерегуляцією і боротьбою з корупцією в рамках реформування рибної галузі. Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За словами голови Держагенства Яреми Коваліва, існуюча система отримання дозволу для промислового лову занадто забюрократизована.

«Навіть якщо суб’єктам господарювання вдалося пройти процедуру, вони отримають квоту на вилов на термін 1 рік, це не дозволяє планувати довгострокову діяльність. Наприклад, у багатьох країнах ЄС квоти видаються на 5-10 років », – зазначив Ярема Кузнєцов.

У рамках реформування Держрибагентство планує скасувати квоти, залишивши тільки дозволи терміном на 5 років. В них пропонується прописувати частина в щорічному ліміт вилову. Зараз опрацьовується процедура оплати за отримання відповідних документів. Крім того, планується максимально спростити реєстрацію промислового журналу.

«Ми досягнемо того, що користувачеві буде досить лише один раз відвідати агентство або територіальний орган, більше ніяких контактів з чиновниками він мати не буде. Роль держави у цьому питанні повинна бути зведена тільки до сервісних функцій», – підкреслив Ярема Кузнєцов.

Крім того, децентралізація, антикорупційна діяльність і введення у відповідності зі стандартами ЄС сертифіката походження рибної продукції дозволить ефективно боротися з браконьєрами і посередниками. Це позитивно вплине і на вартість рибної продукції для кінцевого споживача, що особливо актуально у зв’язку з подорожчанням імпортного риби з-за девальвації гривні. За оцінками Держрибагентства, здешевлення деяких товарних позицій може скласти до 40%, зокрема, ляща, коропа, товстолобика.

На даний момент відповідні нормативно-правові акти майже готові і знаходяться на стадії доопрацювання з урахуванням пропозицій громадських організацій.